Skogsnyheter

Preliminärt: 7 miljoner m3 gran dödad av barkborre 2020

1 inlägg 1811 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Preliminärt: 7 miljoner m3 gran dödad av barkborre 2020

Fredrik Reuter  
#666695 Skogsstyrelsen släpper idag preliminär data över angreppen av barkborre i granskog 2020. De estimerar att sju miljoner kubikmeter granskog dödades av granbarkborren under 2020. Allra värst är angreppen i Svealand som preliminärt har 4,5 miljoner kubikmeter dödad granskog. Sedan angreppen började 2018 har de alltså flyttat norrut och värst i år ser det ut att vara i Sörmland och Västmanland.

Det är miljardbelopp som skogsägare förlorar när angreppen är så stora och nu behövs krafttag för att häva den attack som började 2018.

Mest skador sett till dödad volym finns enligt prognosen i år i Värmland. Här har 1,25 miljoner kubikmeter dödats av granbarkborren. Att Värmland inte är illröd på kartan nedan beror på att det finns mer skog i jämförelse med ex Sörmland så den procentuella siffran blir lägre.

Trots detta så visar siffrorna att mellan två till tre procent av Värmlands granbestånd dödades av granbarkborre 2020.

Motsvarande siffra för Sörmland (Södermanland) visar att upp till 7% av granskogen dödades av granbarkborren 2020.

Götaland har klarat sig mycket bättre än Svealand under 2020 och verkar ha det värsta bakom sig. Frågan är vad som händer 2021. Risken finns för fortsatt stora angrepp i Svealand och kanske också att granbarkborren flyttar än mer norrut?

Nyhet från Skogsstyrelsen: https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslis ... barkborre/
   TS
Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).