Skogsnyheter

Pris på skogsmark stiger 2020, fast inte i söder

4 inlägg 2647 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Pris på skogsmark stiger 2020, fast inte i söder

Fredrik Reuter  
#663366 Idag släpper Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult) sin halvårsrapport över priser på skogsmark i Sverige. Första halvåret 2020 så fortsatte skogsmarkspriserna att stiga och enligt Ludvigs egna data så var ökningen nationellt 2,5 %. Det som kan vara intressant med den senaste rapporten är att skogsmarkspriserna, för första gången på länge, sjunker i Götaland (-2,7 %).

Motsatt Götaland så steg priserna i Svealand och Norrland med den största prisökningen i Svealand med +6,9 % (+5,1 % i Norrland).

Men kan förledas att tro att de nuvarande priserna i Götaland har nått toppen nu. Ludvig & Co skriver dock att prisminskningen kan härledas till områden som haft angrepp av granbarkborren.
Beviset för detta säger Ludvig & Co är att priserna för skogsmark i ex Skåne fortsatte att stiga.

Rapporten väcker några grundläggande frågor som är intressanta att diskutera:

- En "vanlig" skogsägare som äger sin skog långsiktigt kan inte dra så stor nytta av höga priser på skogsmark. Är man i köpartagen kan det till och med vara så att höga skogsmarkspriser är en nackdel. Vad tycker du om detta?

- Priserna på skogsmark har på 22 år (mellan 1996 till 2018) stigit med +170 % i Götaland. Samtidigt har ex priset på massaved sjunkit med 4 % under samma period. Det finns alltså ingen korrelation mellan virkespriserna och skogsmarkspriserna längre. Är detta något du funderar över som skogsägare?

Här kan du läsa mer: https://blogg.ludvig.se/priset-pa-skogs ... ots-corona
Bild från Ludvig & Co
   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Pris på skogsmark stiger 2020, fast inte i söder

brassel  
#663563 En tanke hos mig är om någon har koll på hur mycket de "kvantitativa lättnaderna" från Riksbanken ökat de sista åren?
De som har "god" säkerhet borde försöka hitta placeringar med de pengarna eller?
Kanske en del i ämnet?
"Riksbanken upprepar också att den ska köpa statsobligationer till ett nominellt belopp om sammanlagt 45 miljarder kronor från juli 2019 till december 2020, enligt beslutet från april."

https://www.affarsvarlden.se/artikel/in ... ed-6976199

Avatar Fallback

Re: Pris på skogsmark stiger 2020, fast inte i söder

brassel  
#663570 Såg nyss ev anslutande till min kommentar:
"Ett exempel är att Riksbanken som under pandemin köpt företagscertifikat och planerar att nu i september börja köpa företagsobligationer. Annika Winsth pekar på att Riksbanken på så vis skyddar investerare som medvetet tagit risk genom att köpa företagsobligationer för att få högre avkastning, liksom bolagen som ger ut obligationer. Marknadens funktion sätts ur spel.

Inte minst har fastighetsbolagen frodats under den historiskt sett extrema lågräntemiljön och kunnat låna billigt på företagsobligationsmarknaden."
https://www.affarsvarlden.se/artikel/pa ... redan-rika

Avatar Fallback

Re: Pris på skogsmark stiger 2020, fast inte i söder

bgl  
#663589 Om det som vissa befarar kommer en beskattning av skogsägande blir frågan om skattebasen glödhet.
Kommer en sån skatt att baseras på taxeringsvärde eller pris vid senaste ägobyte?
Det senare alternativet blir lockande för vissa politiker, kommer att ge betydligt högre skatteintäkter.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).