Skogsnyheter

Nootkatone - Den vänliga fästingdödaren från grapefrukt

2 inlägg 3708 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Nootkatone - Den vänliga fästingdödaren från grapefrukt

Fredrik Reuter  
#661566 Kemikalieinspektionen i USA, EPA har nyligen godkänt Nootkatone som ingrediens i insektsmedel. Nootkatone är den kemiska förening som bland annat gör att grapefrukt luktar och smakar som den gör. Skalet på grapefrukten innehåller med Nootkatone men också själva grapefruktköttet.

Det positiva med just Nootkatone verkar vara att det verkar bra mot (och till och med dödar) fästingar samtidigt som däggdjur som vi människor snarast verkar må bra av den kemiska föreningen.

Förutom grapefrukt så finns också stora koncentrationer av Nootkatone i trädet Nutkacypress (Cupressus nootkatensis). Nutkacypressen växer naturligt på Nordamerikas västkust, från norra Kalifornien upp till Alaska. Trädet reproducerar sig inte i Sverige efter tester.

När det finns något insektsmedel med Nootkatone som aktiv ingrediens återstår att se. Förhoppningsvis kan ett sådant insektsmedel vara riktigt effektivt mot fästingar och därigenom ett gott alternativ för oss som gillar att vara i skogen oavsett årstid.

Tills dess kanske man kan prova att börja äta grapefrukt regelbundet, en positiv bieffekt kan då bli minskad hungerkänsla, bättre immunförsvar och högre fettförbränning, om man ska tro forskare.

I södra halvan av Sverige ser man en ökad förekomst av fästingar. Det är de varmare klimatet i kombination med en hög klövviltstam som gör att vi kommer att få dras med denna insekt framöver.

Här kan du läsa mer om EPA:s beslut om att tillåta Nootkatone (Engelska): https://www.epa.gov/pesticides/nootkato ... stered-epa
   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Nootkatone - Den vänliga fästingdödaren från grapefrukt

Amatörhuggare 62  
#661603 Intressant Fredrik.

Men äter man blodtrycksmedicin.
Så är det inte,alls bra m Grapefrukt.
Kan bli oönskade effekter på Trycket !!!

Annars är ju Frukt nyttigt och Gott 👍

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).