Skogsnyheter

Världens högsta träbyggnad ska stå klar 2025

1 inlägg 1746 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Världens högsta träbyggnad ska stå klar 2025

Fredrik Reuter  
#652728 Sydney i Australien kan få världens högsta träbyggnad 2025. Det är IT-företaget Atlassian som planerar en 180 meter hög nybyggnad för sitt huvudkontor. Enligt arkitekten så kommer det inte att gå att bygga 180 meter höga hus med enbart trämaterial. Därför kallar de projektet för en hybridbyggnad där också stål, glas och betong kommer finnas med i konstruktionen.

Atlassian har ett internt mål om att ha netto-noll utsläpp för sin verksamhet 2050 samt 100% förnybar energi. Därför valde man trä som byggmaterial då byggprocessen kommer halvera koldioxidutsläppet. Fasaden planeras att vara solpaneler som kan generera el till verksamheten i huset.

Atlassians hybridbyggnad ska alltså bli 180 meter hög och innehålla 40 våningar. Huset kommer placeras i Sydneys "Silicon Valley", en stadsdel som kallas Tech Central (området kring centralstationen).

Om bygget blir verklighet kan man troligtvis kalla det världens högsta träbyggnad (trots hybridtekniken), men kanske bara i 15 år. I Japan planeras ett trähus på 350 meter som till 90% ska bestå av trä. Det ska stå klart 2041 och du kan läsa mer om detta i tråden Höga hus i trä, snart 350 meter.

Här kan du läsa mer om projektet på engelska: https://architectureau.com/articles/wor ... n-sydney/#
   TS
Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).