Skogsnyheter

Ikea och FSC i blåsväder, illegal avverkning av bok

4 inlägg 2082 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ikea och FSC i blåsväder, illegal avverkning av bok

Fredrik Reuter  
#651863 Möbeltillverkaren Ikea anklagas nu tillsammans med FSC för att ha sett mellan fingrarna för inköpta produkter som kan ha tillverkats av skog som avverkats illegalt i Ukraina. Det handlar primärt om bok som avverkats på fel tid på året och som dessutom felaktigt har klassats som skadad skog.

Ikea är en av världens största inköpare av skogsråvara. Årligen förädlar företaget skog till möbler som motsvarar Norrlands årliga tillväxt (>20 miljoner kubikmeter). En stor del av denna råvara köps i Rumänien och Ukraina och det handlar till stora delar av lövträdslag såsom bok och björk.

Organisationen EarthSight har nu granskat affärerna i delar av Karpaterna i Ukraina och har genom visselblåsare och research funnit att underleverantörer till Ikea kan ha tillverkat möbler av skog som avverkats illegalt.

EarthSight tar bland annat upp stolen Terje som tillverkas av ett företag i Rumänien av bokskogar från bland annat Karpaterna. Råvaran (bok), hävdar EarthSight, kan till stora delar komma från olovligen avverkade bokskogar. Det handlar om att skogarna avverkats under fredade perioder men även att skogen anmäls som skadad (ex insekts- och/eller svampangrepp) fastän den varit frisk.

FSC får en släng av sleven i rapporten också i kontexten att man inte granskar detta utan "tvättar" beteendet genom att Ikea kan sätta FSC:s logga på produkterna (en form av greenwashing).

Ikea själva verkar ta allvarligt på anklagelserna och har startat en intern utredning.

Ur ett skogsägarperspektiv kan illegal avverkning vara av ondo oavsett vart i världen den sker. Vi lever ju på en global marknad och illegal verksamhet brukar innebära lägre priser. I detta fall kan förfarande likt detta, om det stämmer, på sikt sänka råvarupriserna.Här kan du läsa hela rapporten (på engelska): https://www.earthsight.org.uk/flatpackedforests-en
   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Ikea och FSC i blåsväder, illegal avverkning av bok

Älgfoderodlare  
#651993 Kanske bäst att vi producenter ser till att IKEA har en legal, inhemsk marknad att ta sina råvaror från !

Användarvisningsbild

Re: Ikea och FSC i blåsväder, illegal avverkning av bok

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#652008 Det finns det, givet att IKEA är beredd att betala ordentligt för råvaran...
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Ikea och FSC i blåsväder, illegal avverkning av bok

Avslutat-02  
#652009 Ja eller så kan man lägga ner allt vad certifiering heter...
Det är bara penga slageri...på peninga pungen...

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).