SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsnyheter

Läget för virkesmarknaden Q1 2020

2 inlägg 3274 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Läget för virkesmarknaden Q1 2020  ARTIKEL

Fredrik Reuter  
#650598 Att sammanställa ett aktuellt och korrekt läge för den globala virkesmarknaden är definitivt en utmaning. Lägg därtill granbarkborrens härjningar tillsammans med Covid-19 och det kan ses som omöjligt. Amerikanska Wood Resources med svensken Håkan Ekström bakom spakarna har i alla fall gjort ett försök och det är intressant information som skogsägare och skogsentreprenörer kan ha god nytta av i kommande virkesaffärer.

European Sawlog Price Index (ESPI)

ESPI är ett prisindex framtaget av Wood Resources som visar prisutvecklingen på sågtimmer inom Europa. Under första kvartalet 2020 så sjönk detta index med 9% jämfört med föregående år till 779 kr per kubikmeter. Anledningen är troligtvis de stora angreppen av granbarkborre främst i Centraleuropa men även Covid-19 spelar troligtvis in.

Störst prisfall kan ses i Tyskland som drabbats mycket hårt av barkborreangrepp.

Pris på sågtimmer i Östeuropa

I den senaste utgåvan ger Wood Resources ut statistik för pris på sågtimmer i Östeuropa. Här är priserna inte så dåliga som vi i Norden kanske kan tro och som du kan se nedan:

Estland, talltimmer: 687 kr per kubikmeter i snitt.
Estland, grantimmer: 752 kr per kubikmeter i snitt.

Lettland, talltimmer: 835 kr per kubikmeter i snitt.
Lettland, grantimmer: 780 kr per kubikmeter i snitt.

Polen, talltimmer: 761 kr per kubikmeter i snitt.

Priserna ovan har sjunkit med i snitt 12% i jämförelse med föregående år med topp för talltimmer i Lettland som nästan betalades med 1000 kr per kubikmetern för ett år sedan.

Prisläge för massaved

Priset för barrmassaved har sjunkit i snitt 8% jämfört med föregående period i Sverige enligt Wood Resources. Tabellen nedan visar priset för barrmassaved (högst troligt vid industri) för några olika länder. Noterbart är att lövmassaveden inte sjunkit i pris nämnvärt och betalas med samma pris som barrmassveden vid massabruk i Sverige idag.Svensk export av sågtimmer

Som vi skrev i tråden Konjunkturläget för skogsindustrin, våren 2020 och Covid-19 så har sågverksindustrin haft utmaningar med sin export under första kvartalet. Wood Resources har lite statistik om exporten och här kan man skönja att det skett en del förändringar. Svenska sågverk har ökat sin export till USA med 89% jämfört med föregående år. Samtidigt har den viktiga exporten till England sjunkit med 14% och ligger i så fall med en årstakt på 2,41 miljoner kubikmeter. Det ska jämföras med ex 2017 då Sverige exporterade 3,84 miljoner kubikmeter till England.

Den Svenska exporten till Kina har ökat med 63% och var under första kvartalet i paritet med Finlands export till Kina. Finland tappade 7% av sin export till Kina under samma period.

Exporten till USA har tidigare år varit runt 400.000 kubikmeter årligen. Fortsätter takten som i första kvartalet 2020 kommer den totala exporten för 2020 från Sverige till USA vara 680.000 kubikmeter.

Om Wood Resources data stämmer så kan man sammanfatta nuläget med rådande förutsättningar som skapligt. Ur en Svensk skogsägares perspektiv så är läget fortsatt lite halvtråkigt. Sverige ligger inte i topp med virkespriserna och importpriserna som skogsindustrin betalar är relativt mycket högre än våra inhemska virkespriser. Ett ständigt orosmoment är lönsamheten för de Svenska sågverken. Det ser ut som att lönsamheten inte följer råvarupriserna. Här finns indicier på att sågverk i andra länder (förutom Sverige och Finland) har en stark korrelation mellan råvarupriset (sågtimret) och lönsamheten. Med andra ord; stiger råvarupriset så kan sågverk i andra länder, i mycket större omfattning, ta ut ett högre pris för slutprodukten.

Detta kan vara oroväckande att så inte sker i samma omfattning hos oss. Varför det inte är så kan vi diskutera...

Datan ovan kommer från https://woodprices.com/   TS
Avatar Fallback

Re: Läget för virkesmarknaden Q1 2020

surjämten  
#650624 Timmerprislistorna i min hemkommun ( Strömsund ) är på vissa håll nere mot 400 kr/fub.
Undrar hur mycket nettot blir efter avverkn.kostn, skatt, markberedning o plantering?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).