Skogsnyheter

Norge desperata efter skogsinvesteringar

2 inlägg 2783 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Norge desperata efter skogsinvesteringar

Torbjörn Johnsen  
#646499 Norge ser i dagsläget ut att bli hårt drabbade av Coronakrisen. Anledningen är att oljepriset gått ner i källaren och att den norska kronan dalat till nivåer där den nu t o m är värd mindre än en svensk pesetas. I senaste numret av tidningen Norsk Skogbruk skrivs det ingående och mycket om behovet av nya investeringar i norsk skogsindustri. Läget är desperat men det har enligt tidningen heller aldrig varit bättre investeringsläge i Norge än nu:

Renta er null, energiprisene kjempelave, tømmerprisene er relativt sett lave og den norske krona svak. I tillegg har vi velvillige politikere med en stor pengesekk. Velger ikke industrien å investere i Norge nå, gjør de det aldri.


Sålde smöret och tappade pengarna...
Den norska skogsindustrins stora sorgebarn, industrikoncernen Norske Skog som räddades från konkurs i fjol, har inte direkt prickat in rätt marknadssegment i sin tidigare marknadsstrategi. Bolaget satsade ensidigt på tidningspappersproduktion och sålde av sina två massabruk Tofte och Folla till svenska Södra. (Som sedan la ner båda bruken).

Tidningspappersmarknaden har gått stadigt nedåt under många år och faller nu ännu brantare i Coronakrisen. Tyvärr är tidningspappersbruken som producerar mekanisk massa svåra att ställa om till alternativ produktion vilket gör att den norska omställningen av skogsindustrin går långsamt. Här finns en artikel om Norske Skog på Norsk Skogsbruks sajt.

Finns både pengar och virke
Men frågan är om det nu är investeringsläge i Norge för den som vill bygga skogsindustri? Mycket talar för det och det finns flera anledningar. Dels de som räknas upp här ovan: låg ränta, förmånlig valutakurs, rimliga virkespriser och låga energipriser. Och en nation som har gott om pengar att investera och som inte är bundna till EUs konkurrensbegränsningar när det gäller hur ev stöd fördelas.

I Trondheim-området finns järnvägsförbindelse med den del av Sverige som har lägst virkespriser (Norrlands inland) och i sydöstra Norge finns ett stort "virkesläckage" till Sverige som likaväl skulle kunna förädlas i Norge. Det ska bli intressant att se om det finns någon substans i Norsk Skogbruks artiklar om att det är "nu eller aldrig" för norska skogsindustrisatsningar.
Norske Skogs tidningspappersbruk i Skogn. Källa: norskeskog.com
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Norge desperata efter skogsinvesteringar

Torbjörn Johnsen  
#650980 Norske skog meddelar nu att man ska konvertera två bruk för tillverkning av containerboard (en typ av kartong) istället för tidningspapper. Investeringen avser dock bruk utanför Norge, i det här fallet bruken i Golbey, Frankrike och Bruck, Österrike. Den kommande produktionen verkar baseras på returpapper och det handlar enligt Norske Skogs pressrelease om att bygga om två tidningspappersmaskiner.

Med den här förändringen avser Norske Skog att gå in på "högmarginalmarknaden" för förpackningar med 765 000 årston årsproduktion containerboard samtidigt som tidningspappersmarknaden avlastas med 360 000 årston mindre tidningspapper från dessa bruk.

Läs hela pressreleasen här.

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).