Skogsnyheter

Ponsse expanderar i Rumänien med ny återförsäljare

1 inlägg 1610 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ponsse expanderar i Rumänien med ny återförsäljare

Torbjörn Johnsen  
#645806 Ponsse meddelar i ett pressmeddelande att de sedan april 2020 har en ny återförsäljare i Rumänien, nämligen företaget IRUM som idag tillverkar lunnare eller s k skidders. IRUMS lunnare kallas för TAF och bortsett från den senaste modellen TAF 2012 som man främst säljer på export så är de flesta maskinerna som tillverkas av enklare typ TAF 690.

Irums moderna version av skidder, TAF 2012 som även säljs på export inom EU. Bild: Irum.ro


Den här typen av stamlunnare (TAF 690) dominerar arbetet i rumänska avverkningar idag.


IRUM har en mycket stor marknadsdominans på den rumänska marknaden och eftersom den mesta avverkningen sker m h a stamlunnare och av privata entreprenörer så har IRUM redan de flesta som kunder. Servicenätverket för stamlunnarna är väl utbyggt i hela den skogsliga delen av Rumänien så man kan säga att det är en drömrepresentant som Ponsse gjort upp med i Rumänien. Sen återstår bara att förmå entreprenörerna att köpa en avsevärt dyrare skotare än de billiga TAF-lunnarna men med tanke på skotningsavstånden borde det inte vara helt oekonomiskt på sikt.

Tidigare har försäljningen av Ponsses maskiner i Rumänien främst skett från deras återförsäljare i Ungern som haft filial i Rumänien men nu satsar alltså Ponsse helhjärtat på den rumänska marknaden. Rumänien är det största skogslandet på Balkan med de största skogsresurserna och den största årsavverkningen. Trots vad som skrivs om illegal avverkning i landet så avverkar man betydligt lägre volymer än den årliga tillväxten.

Här finns lite bakgrundsfakta om företaget IRUM som ligger i Reghin i hjärtat av Transylvanien:

Företaget IRUM bildades år 1953 som ett statligt bolag och i slutet på 60-talet började man tillverka enkla skogsmaskiner. Familjen Oltean, med stark lokal förankring i företagets hemmaort Reghin, tog 1999 över ruinerna av denna industri från kommunisttiden och man började målmedvetet bygga upp ett helt nytt företag med modern tillverkning av stamlunnare med beteckningen TAF. Maskinmodellerna anpassades efter det rumänska skogsbrukets behov och de har tack vare en mycket rimlig kostnadsnivå sålts i stora volymer. Tekniken har varit enkel men robust och beprövad. Idag är Irums maskinfabrik i Reghin en modern produktionsanläggning på 175 000 kvm och med 400 anställda. Utöver skogsmaskiner tillverkar man även lantbrukstraktorer i ett samarbete med Belarus. Ägarfamiljen driver företaget Maviprod SRL som är rumänsk generalagent för Perkins motorer. Motorer som självklart också finns i Irums lunnare.

Utöver stamlunnare säljer IRUM huggarvagnar från FTG och de har nu även tagit upp linbanor i sortimentet.IRUMS fabrik i Reghin i hjärtat av Transylvanien. Bild: Irum.ro


Fakta
1953 - Irum bildas som ett statligt bolag i det kommunistiska Rumänien
1968 - Möjligheten att bygga skogstraktorer utreds
1969 - Första skogsmaskinen byggs
1999 - Familjen Oltean tar över ruinerna av det gamla industriföretaget
2002 - Ägarföretaget Maviprod blir rumänsk generalagent för Perkins motorer
2010 - Samarbete med Belarus påbörjas för tillverkning av lantbrukstraktorer
2011 - Nya lunnarmodellen 2010 lanseras
2012 - Den större uppgraderade lunnaren 2012 lanseras och visas på KWF-mässan i Tyskland
2012 - Irum påbörjar export av lunnare till bl a Tyskland, Spanien, Frankrike, Belgien och Bulgarien
2015 - En ny utvecklingsavdelning öppnas på fabriken i Reghin
2015 - Irum blir återförsäljare av FTGs huggarvagnar i Rumänien
2017 - Irum återupptar tillverkning(?) och försäljning av linbanor
2020 - Irum blir återförsäljare av Ponsses skogsmaskiner

Här hittar ni pressinfo från Ponsse och här finns länken till IRUMs sajt.   TS
Elmia
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).