Skogsnyheter

Konjunkturläget för skogsindustrin, våren 2020 och Covid-19

2 inlägg 2322 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Konjunkturläget för skogsindustrin, våren 2020 och Covid-19

Fredrik Reuter  
#642283 Branschorganisationen Skogsindustrierna har nu släppt en rapport om konjunkturläget för skogsindustrin under våren 2020 och hur Covid-19 har påverkat branschen. Det är spretigt med både ljuspunkter och orosmoln men tyvärr spår industrin själva att efterfrågan kommer gå ner på bred front under resterande del av 2020.

Branschens förtroendeindikator, där industrierna spår framtidsutsikterna, var bister i april 2020 och har inte varit så låg sedan 2011. Dock är man inte nere på lika låga siffror som vid finanskrisen 2008.

Det är och har varit svårt generellt med exporten under coronapandemin och den boom för mjukpapper som "hamstringen" orsakade tros inte hålla i sig. På trävarusidan har man hoppat från marknad till marknad och klarat läget skapligt bra. En stark inhemsk marknad inom GDS har bidragit till att hålla uppe produktionen men också strejken i Finland har gjort att Svenska sågverk kunnat leverera mer under första kvartalet. Ca 90% av alla produkter inom skogsindustrin går på export.

Rapporten (som bifogas nedan) tar också upp det smått paradoxala att det är viktigt att sågverken kan hålla uppe sin produktion för att kunna leverera flis till massabruken.

Rapporten tar också upp det faktum att en torr och varm vår och sommar i kombination med minskad efterfrågan på sågade trävaror kan bli en katastrof för skogsbruket. Anledningen är granbarkborren som då tvingar fram avverkning av grantimmer man inte har avsättning för.

https://www.skogsindustrierna.se/siteas ... l-2020.pdf
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Konjunkturläget för skogsindustrin, våren 2020 och Covid

Fredrik Reuter  
#642286 Från rapporten:

För att möjliggöra det krävs bland annat åtgärder som stöttar den svenska ekonomin som helhet. I förlängningen kommer det att vara en förutsättning för att efterfrågan på bland annat trävaror från den privata bygghandeln och träbyggandet bibehålls.


Och:

Det är viktigt att efterfrågan i hela värdekedjan upprätthålls. För en fortsatt stor produktion inom massa- och pappersindustrin är sågverksflisen en viktig råvara. I Sverige vill vi undvika en situation som den i Nordamerika där flera massaproducenter har problem med råvaruförsörjningen på grund av neddragen sågverksproduktion.


Läser man ovanstående ihop så skulle man kunna se det som att villaägarna bör stimuleras för att handla på bygghandeln för att rädda massabruken?

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).