Sida 1 av 1

Minskad pappersproduktion ger dipp i elförbrukningen

Postat: mån 04 maj 2020, 09:02
av Torbjörn Johnsen
Tidigare har branschorganisationen Energiföretagen hävdat att det inte synts någon nedgång i elförbrukning p g a Corona och att de låga elpriserna inte beror på detta. Nu presenterar dock myndigheten statistik för de senaste veckorna där man tydligt kan se en nedgång i elförbrukning. Enligt Energiföretagen finns ett tydligt samband i minskad elkonsumtion och stora neddragningar i pappersproduktion:

Detta sammanfaller väl med de produktionsneddragningar som aviserats från massa- och pappersindustrin. SCA, Stora Enso, UPM och Holmen stoppar eller reducerar produktionen i fem pappersbruk som en försiktighetsåtgärd för att möta marknadssituationen. Även i Norge har Norske Skog stängt två pappersmaskiner. Totalt rör det sig om ca 1500 MW som tidvis kommer att vara borta.

Nedgången i elanvändningen uppgår till ca 5 procent.


Elförbrukningen går ner så här års p g a säsongvariation men enligt Energiföretagen är de senaste tre veckornas nedgång brantare än genomsnittet.

Det här visar också hur spretig bilden är när man tittar på skogsindustrin. Men papperstillverkning var ju ingen framgångssaga innan Coronakrisen slog till så det är väl en redan påpgående nedgång som förstärks. Däremot visar ju andra rapporter att hygien- & mjukpapper, förpackningsmaterial och kartong går fortsatt bra.

Re: Minskad pappersproduktion ger dipp i elförbrukningen

Postat: mån 04 maj 2020, 09:09
av bgl
Är texten rätt på sista raden som förklarar respektive kurvas färg?

Re: Minskad pappersproduktion ger dipp i elförbrukningen

Postat: mån 04 maj 2020, 10:11
av axwell
bgl skrev:Är texten rätt på sista raden som förklarar respektive kurvas färg?

Nej det kan det inte vara, dessutom syns det av att orange upphör vid vecka 17.

Re: Minskad pappersproduktion ger dipp i elförbrukningen

Postat: mån 04 maj 2020, 10:30
av Torbjörn Johnsen
Tack för uppmärksamheten axwell! Nu är det justerat så att det blir rätt :-bd