Skogsnyheter

Leveransproblem för råvaran till toapapper

4 inlägg 2639 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Leveransproblem för råvaran till toapapper

Fredrik Reuter  
#636522 Covid-19 utbrottet har skapat leveransproblem av nordisk barrsulfatmassa, råvaran till toapapper. Att länder inför karantän gör att folk hamstrar toalettpapper och mer eller mindre stängda gränser försvårar leveranserna av massan, råvaran till toalettpappret.

Det är nyhetsbyrån Reuters som gjort en artikel som de fyndigt kallar “Pulp Friction” och de har intervjuat några av de största producenterna av råvara till toalettpapper - Metsä och Södra.

Bara detta är intressant, det är kanske inte alla som vet att Nordens två största skogsägarföreningar också är två av de största globala leverantörerna av råvara till toalettpapper.

Två giganter inom hygienpapper i USA är Kimberly Clark och Proctor & Gamble och de rampar nu upp tillverkningen av toapapper för att möta efterfrågan som kommer av hamstringen som nu börjar bli ett problem i USA.

Ett följdproblem blir då att de har svårt att få tag på råvara, bland annat då från Metsä och Södra, detta på grund av leveransproblem. Förutom råvara från Norden köper också P&G samt Kimberly Clark massa från Nordamerika och Brasilien.

Samtidigt, på den svenska marknaden så har granbarkborren gjort att veden för att tillverka massan finns, trots att Södra nu har stoppat all avverkning av frisk stående skog så finns ved för att tillverka massa.

Om data från Reuters artikel stämmer så är var femte toarulle i världen gjord av skog från norden, 40% av dessa 20% kommer från Södra.

Här kan du läsa Reuters artikel (Engelska): https://www.reuters.com/article/us-heal ... SKBN21Q0HF
   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Leveransproblem för råvaran till toapapper

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#636523
Fredrik Reuter skrev:“Pulp Friction”


=))

Visste att vi exporterade mycket, men trodde att de stora länderna (USA, Brasilien etc) hade inhemsk massa som stog för det mesta. Intressant.

Avatar Fallback

Re: Leveransproblem för råvaran till toapapper

bgl  
#636532 Nu står det i pressen att det brinner vid Lilla Edets pappersbruk.
Dom kör nog så det ryker!

Användarvisningsbild

Re: Leveransproblem för råvaran till toapapper

JOCKEL  
#636963
bgl skrev:Nu står det i pressen att det brinner vid Lilla Edets pappersbruk.
Dom kör nog så det ryker!


Det brukar brinna där nån gång i veckan ,det är det normala hur knepigt det än låter. :)

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).