Skogsnyheter

Skogsindustrin klarar Corona skapligt men sågat rasar (FIN)

1 inlägg 1913 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsindustrin klarar Corona skapligt men sågat rasar (FIN)

Torbjörn Johnsen  
#634966 Enligt det ekonomiska forskningsinstitutet Pellervo i Finland kommer skogsindustrin i stort att klara sig bättre än många andra branscher i den ekonomiska nedgång som nu väntar. Cellulosa- och förpackningsindustrin har fortsatt starka marknader i hygien och e-handel. Men för sågverksindustrin väntar ett stålbad. Nedstängningar och restriktioner i Europa gör att efterfrågan på sågade trävaror och plywood väntas dyka under de närmaste månaderna. Beroende på restriktionernas längd så kan marknaden för skogsindustrin vara tillbaka i normal nivå nästa år enligt Pellervo. I Asien ses en stabilisering men containerbrist begränsar skeppningen dit ännu.

För trävarorna blir det enligt finnarna ett svårt år. Sågverken kan räkna med starkt minskade volymer och prisfall. Europa är den exportmarknad som håller upp trävarupriserna. Från april blir det i princip stopp på exporten till Europa. Och när Europa stagnerar trycks normalt sett mer trävaror ut på "lågprismarknader". Flera av dessa marknader är oljeländer vilka nu befinner sig i djup kris p g a snabbt minskade oljepriser.

Det verkar bli ett tufft år för finska sågverk och det finns ingen anledning att tro att det blir så mycket lättare för de svenska sågverken. Möjligen kan de ha lite glädje av en svagare valuta men om inte efterfrågan finns så hjälper det inte speciellt mycket.

Läs hela texten här.
Skärmdump från finska Pellervos sajt. Källa: ptt.fi
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).