Skogsnyheter

Nordamerikanska sågverk drar ner produktion p g a Corona

5 inlägg 2309 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Nordamerikanska sågverk drar ner produktion p g a Corona

Torbjörn Johnsen  
#632554 Det nordamerikanska sågverksindustriföretaget Interfor, med sågverk i både Kanada och USA, meddelar enligt en artikel i Canadian Forest Industry att man p g a Corona nu drar ner produktionen med 60 procent under, till att börja med, två veckors tid. Skälet är enligt tidningen "in response to operating and market conditions" p g a Covid19.

Det verkar lite oklart om det är försäljningen som sviker eller om det är produktionen som inte går att hålla igång. Eller en kombination av båda? Något som tydligt framkommer i artikeln är att företaget har fokus på utgiftsminskningar för att parera Coronasituationen.

Generellt kan sägas att den kanadensiska sågverksmarknaden haft det tufft en längre tid med neddragningar p g a främst råvarubrist. Men i USA var husbyggnadsstarterna uppe på all-time-high i februari (enligt Woodstat.se) och är det något som driver trävaruförbrukning så är det amerikansk husbyggande. Men det här var då före Corona...
Enligt nyhetsbrev från samma Woodstat.se så visade motsvarande data för Kina i februari (påbörjade lägenhetsbyggen) en nedgång med 40%. Där syns då Corona-effekten hur den har slagit.

Vi följer utvecklingen och ser vad som händer på sågverksmarknaden framöver.   TS
Elmia Wood 2022
Användarvisningsbild

Re: Nordamerikanska sågverk drar ner produktion p g a Corona

Vedproducent  
#632557 Jag ser det nästan som omöjligt att inte sågverksbranschen skulle påverkas också.
Men jag tittade på Vidas sida och där har året börjat bra skriver man och man ser inget än pga Corona. Ambitionen är fortfarande att sågade volymerna ska vara större än 2019.
Återstår att se var detta slutar.

Avatar Fallback

Re: Nordamerikanska sågverk drar ner produktion p g a Corona

Norrtälje  
#632572 Just Vida har väl en målet att öka exporten, tänker på nyheten om rekordlasten senast. Det går ju att öka i en fallande marknad om man växer och tar en större del, ökad omsättning men förmodat sämre marginaler och högre risk.

Användarvisningsbild

Re: Nordamerikanska sågverk drar ner produktion p g a Corona

Torbjörn Johnsen  
#632574 Beaktat den sjunkande svenska kronkursen relativt Euro och US-dollar så får svenska sågverk en fördel på exporten jämfört med t ex finska eller tyska sågverk. Låg valutakurs var ju en faktor som höll igång den svenska skogsindustrin efter finanskrisen 2008...

   TS
Avatar Fallback

Re: Nordamerikanska sågverk drar ner produktion p g a Corona

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#632644 Fick ett mail idag från Derome, de sågar för fullt. Vida skicakde ut ett brev i veckan (så det är ju lite gammalt) där de skrev att det var full fart och goid efterfrågan på träd.

Delar av USA har stängt ner all utom nödvändig industri, kanske det som påverkar?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).