Skogsnyheter

Södra börjar tillverka biometanol i Mönsterås

2 inlägg 2329 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Södra börjar tillverka biometanol i Mönsterås

Torbjörn Johnsen  
#626098 Södra meddelar idag i ett pressmeddelande att man nu har de första provleveranserna av biometanol på gång från massabruket i Mönsterås. Södra beslutade 2017 att bygga en anläggning för tillverkning av biometanol baserat på restprodukter från massaframställningen. Nu är anläggningen igång och producerar för den danska kunden Emmelev A/S som får sin första provleverenas i dagarna. Emmelev ska förädla biometanolen vidare till biodiesel för den danska marknaden.

Det framgår inte vilka produktionsvolymer det handlar om men i ett tidigare pressmeddelande från 2017, när beslutet att bygga anläggningen kommunicerades, skrev Södra så här:

Målet är att producera 5000 ton biometanol per år genom den nya anläggningen, som kommer att ligga vid Södras massabruk i Mönsterås. Det långsiktiga målet är att öka produktionen ytterligare till såväl personbilstransporter och lastbilstransporter som sjöfart.


En fråga man kan funder på är om det är möjligt att komplettera biometanolanläggningen med ytterligare steg för att producera biodiesel direkt från metanolen? Eller om det är en allt för kostsam process att bygga i liten skala?

Här kan ni läsa hela dagens pressmeddelande.
Södras anläggning för produktion av biometanol i Mönsterås. Källa: sodra.com
   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Södra börjar tillverka biometanol i Mönsterås

Norrtälje  
#626402
Torbjörn Johnsen skrev:En fråga man kan funder på är om det är möjligt att komplettera biometanolanläggningen med ytterligare steg för att producera biodiesel direkt från metanolen? Eller om det är en allt för kostsam process att bygga i liten skala?


Kommer säkert tillkomma fler metanolkunder på närmre håll och biodieselproduktion är enkelt på nivån något man kan blanda ihop hemma i köket, vegetabilisk tjock olja ihop med +20% metanol och lite Kaliumhydroxid/Natriumhydroxid blir till förestrad tunn "biodiesel" plus glycerin men tror du missförstått lite då metanol är inte huvudingrediens som när man tänker sig metanol till bensinfordon. Ett stort steg ändock då oljan som används kan ju vara lokal rapsolja t.ex och då har vi en RME odlad på hemmaplan men jag undrar om det kanske är för sent och mest en parentes lagom till när HVO gått om?

Biodiesel i liten skala:

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).