Skogsnyheter

Moelven nere på rött

1 inlägg 1416 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Moelven nere på rött

Torbjörn Johnsen  
#622839 Norsksvenska trä- och sågverksföretaget Moelven sällade sig till bolagen som nu publicerat sina årsrapporter och Q4-resultat för 2019. Tyvärr bekräftar de bilden av hur botten snabbt gick ur trävarukonjunkturen i slutet av fjolåret och trots att Moelven har betydande förädlingsverksamhet med limträ, interiörträ, byggmoduler och annat har det inte hjälpt för att hålla uppe lönsamheten.

För helåret 2019 visar Moelven fortfarande ett positivt resultat om 335 miljoner NOK vilket motsvarar en vinstmarginal om 3,3 % (5,5 % 2018) men för fjärde kvartalet 2019 hamnar resultatet på minus 0,7% (5,4%). Alla Moelvens verksamhetsgrenar har tappat i såväl resultat och omsättning och bolaget anger handelskrig mellan USA och Kina, Brexit, stormfällningar och barkborrar som orsak till den snabba nedgången. Trävarumarknaden har översvämmats av virke från Centraleuropa vilket pressat priserna.

Minskat byggande i Norge och i Sverige anges också som en av anledningarna till att de mer förädlade produkterna tappat i volym och resultat. Anmärkningsvärt att notera är att Moelven inte verkar ha lyckats utnyttja det ökade intresset för träbyggnation som verkar råda på många marknader. T o m limträverksamheten har tappat i lönsamhet och volym.

Moelven tror dock att nedgången nu har bottnat tack vare att många sågverk dragit ner produktionen och att priserna ser ut att stabiliseras. Timmerlagren är fulla och man anser att det finns god tillgång till råvara. Dock utlovas fortsatta rationaliseringar. Några verksamheter i Norge stängs ner och det har under senare tid lagts varsel om uppsägningar vid bl a Moelven Byggmodul i Kil och Moelven Notnäs Ransby sågverk i Sysslebäck. Det krävs nog rejäla strukturgrepp framöver för att få upp den norska skutan på rätt köl.

Frågan är varför det är så svårt för många skogsindustriföretag att tjäna pengar på såg- & träverksamheten när hela världen nu tycks vilja bygga i trä?

Här hittar ni länk till Moelvens årsrapport för 2019.
Frågan är varför det är så svårt för många skogsindustriföretag att tjäna pengar på såg- och träverksamheten i en tid när alla vill bygga i trä? Bild: moelven.com/Sindre Ellingsen
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).