Skogsnyheter

Barkborren boostar exporten av rundvirke till Kina

7 inlägg 2984 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Barkborren boostar exporten av rundvirke till Kina

Fredrik Reuter  
#605291 Stormar och varma, torra somrar har gjort att granbarkborren angripit miljontals kubikmeter virke i Centraleuropa de senaste två åren. I eftermälet har frågor ställts om angreppen skulle skapa en obalans på virkesmarknaden när länder som Tyskland, Tjeckien och Polen får ett stort överutbud av virke. Nu kan WRQ ha svaret på frågan.

För enligt deras senaste barometer så visar det sig att exporten av grantimmer (osågat) från främst Tyskland, Tjeckien och Polen till Kina formligen har exploderat.

Kinas import verkar dock ha ett tak för de som fått ta smällen och se sina exportandelar till Kina sjunka på grund av detta är de normalt stora exportörerna till Kina - Nya Zeeland, Nordamerika och Ryssland.

Som du kan se på diagrammet nedan så exporterade Europa totalt över 2 miljoner kubikmeter barrundvirke till Kina i det tredje kvartalet 2019. Under samma tid sjönk exporten från de övriga exportörerna.

Exportmarknaden för rundvirke till Kina känns dock något volatil och Uruguay är ett bra bevis på detta. Landet hade ingen export till Kina 2016 för att sedan under 2018 exportera 2,5 miljoner kubikmeter talltimmer. 2019 var exporten nere på 200.000 kubikmeter.

Kina har fått mycket kritik för sin import av virke, främst handlar det om att de inte avverkar så mycket själva utan bygger ett stående inhemskt lager samtidigt som de köper billigt virke från länder med dålig ekonomi. Så kan vara fallet även denna gång, exporten av barkborrevirke till Kina kan ha varit den minst sämsta utvägen för i detta fall Tyskland, Tjeckien och Polen.

Här kan du läsa mer i ämnet:

Barkborren chockar Tyskland, miljoner m3 skadat

Kina minskar sin import av sågade barrträvaror

Kina skövlar skogar i Ryssland

Meddelandet från WRQ: https://news.cision.com/wood-resources- ... a,c2999520
   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Barkborren boostar exporten av rundvirke till Kina

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#605353 Det är väl bara att vara glad att nån vill ha det.

Avatar Fallback

Re: Barkborren boostar exporten av rundvirke till Kina

alias  
#605355 Läste på Sydveds hemsida att de exporterar till nordtyska sågverk och provleveranser i container till Kina (längd 5,8 m samt minst 20 % 11,8 m långt).

Lät lite udda att skeppa angripet virke till Tyskland.

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: Barkborren boostar exporten av rundvirke till Kina

Sommar  
#622480
Skogsola skrev:Det är väl bara att vara glad att nån vill ha det.

Ett stickspår kanske, men läste nyligen att Holmen exporterar granbarkborreskadat virke till USA. Kvalitet är i det fallet inte lika viktigt, enligt Holmen.

Avatar Fallback

Re: Barkborren boostar exporten av rundvirke till Kina

norrskog  
#730110 Ett år sen gammal inlägg. Istället för att vi svenska kunde köpa billig virke till våra värme verk så eldar vi idag upp olja i överflöd i Oskarshamn oljekraftverk. Tror ni på allvar att detta är det enda oljekraftverk i världen. När ska folk inse att vi blir grund lurade i den globala ekonomin. Och så ska det tillverkas batterier till några tusen elbilar vart år.

Avatar Fallback

Re: Barkborren boostar exporten av rundvirke till Kina

a_larsson  
#730118
norrskog skrev:Ett år sen gammal inlägg. Istället för att vi svenska kunde köpa billig virke till våra värme verk så eldar vi idag upp olja i överflöd i Oskarshamn oljekraftverk. Tror ni på allvar att detta är det enda oljekraftverk i världen. När ska folk inse att vi blir grund lurade i den globala ekonomin. Och så ska det tillverkas batterier till några tusen elbilar vart år.

Jag tror inte vi har något oljekraftverk i Oskarshamn. Men kärnkraft

Avatar Fallback

Re: Barkborren boostar exporten av rundvirke till Kina

norrskog  
#730200 Karlshamn menar jag ju . Men 140.000 liter i timmen bränner vi upp när vi i stället kunde få hit billig ved som vi säljer till Kina. Snacka om korkad miljöpolitik. Och ingen ifrågasätter varför Kina skulle ha veden . När det är Europa som vill bli klimat smarta

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).