Skogsnyheter

Rädda skogen - ät en ekorre

5 inlägg 3153 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Rädda skogen - ät en ekorre

Torbjörn Johnsen  
#598891 Så uttrycker sig i alla Sir Harry Studholme, ordförande för brittiska Forestry Commission, motsvarighet till svenska Skogsstyrelsen.

Den grå ekorren är en nordamerikansk art som introducerades till Storbritannien runt 1870 av aristokratin som ville utöka faunan på sina gods. Den grå ekorren är immun mot men kan sprida virussjukdomen squirrel pox. Den röda ekorren (som vi har här i Sverige) är dock inte immun utan riskerar att bli utslagen. Idag finns enligt Forestry Commission ca 2,5 miljoner grå ekorrar i UK jämfört med ca 140 000 röda.

Den främsta anledningen till att de grå ekorrarna skulle hamna på menyn är att de är stora skadegörare av skog. De drar tydligen bark från träden och ofta runtom en hel gren eller stamdel vilket leder till att trädet dör. För att få ner stammen av gråa ekorrar har man återinfört ett annat djur: nämligen mården (Pine Marten) som är en känd ekorr-predator. Frågan är väl vad den kommer att äta mer än ekorrar...
Hursomhelst så finns det inget annat val änna ett börja äta ekorarrna om Mården misslyckas. I alla fall om man ska tro Sir Harry Studholme.

Det vill sig inte riktigt för Engelsmännen när det gäller det här med arter. Det har sina sidor att vara isolerad på en ö av relativt måttlig storlek. Allt man tar dit utifrån riskerar att sprida sig snabbt och få oanade eller oönskade effekter. Något vi bla skrivit om i tråden Signalkräftorna tar över världen i vattnet?, där det finns en skrämmande video från England.

Här hittar ni en av alla artiklar som finns om Forestry Commission och att äta de grå ekorrarna.
Den grå ekorren kom till England på 1870-talet men håller nu på att ta över skogarna. I sådan omfattning att Forestry Commissions ordförande hotar med att de hamnar på menyn!
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Rädda skogen - ät en ekorre

JensSkoog  
#598922 Bra den inte är här i Skandinavien, eftersom den absolut är en stor
skadogörare, men jag skulle inte förvånas om någon idiot hämtar den hit :((

Kommer i håg ett lite dikt jag lärde på High School i 1966, så
redan då var den gråa inte direkt gillad :wink:

Like a little grey coffe-pot
sits the squirrel, he is not
all he should be
kills by dozens
trees, and eats his red brown cousin.

The keeper on the other hand,
who shot him is a Christian and,
loves his enemies which shows,
the squirrel is not one of those :lol:

Avatar Fallback

Re: Rädda skogen - ät en ekorre

can  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#598928 Før i tida fekk ein noken kroner for ekornskinna om vinteren, trur far min dreiv med da når han var guttunge (fødd -43) men no får ein vel ingen ting omtrent for pelsverk.

Användarvisningsbild

Re: Rädda skogen - ät en ekorre

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#598947 I Göteborgstrakten gäller väl snarare att rädda skogen genom att äta en tjäder! Tjäderskydd skapar barkborrefabrik i Härryda :shock: 😡
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Rädda skogen - ät en ekorre

Chainsaw Charlie  
#598963 Den grå ekorren är extremt hatad av skogsfolk där. Vi var på en skogsresa i södra England för några år sedan och ekorrens härjningar fick vi höra om på nästan varenda exkursionspunkt.

Den sätter sig som nämnts i den första grenklykan på träden och ringbarkar dem så att de slutligen dör. Alla lövträd påverkades men i synnerhet boken. Så till den milda grad att det överhuvudtaget inte går att få upp någon ny bokskog. Alla vi pratade med menade att boken var dödsdömd i England.

En skogvaktare avskydde svenskar efter att en svensk EU-politiker hade genomdrivit ett förbud mot att använda råttgift i fällor för att bekämpa ekorrarna.

På ett annat gods började skogsarbetarna de två första timmarna varje arbetsdag med att skjuta ekorrar innan man började med skogsvården.

Man kan nog inte förstå vidden riktigt utan att åka dit själv. De fanns verkligen överallt bara man lyfte blicken lite. En otroligt kostsam skadegörare.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).