Skogsnyheter

Skogsbarometern 2019 från LRF Konsult släppt

1 inlägg 2487 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsbarometern 2019 från LRF Konsult släppt

Fredrik Reuter  
#598005 Det duggar tätt mellan skogsanalyserna just nu och nu på morgonen släppte LRF Konsult sin Skogsbarometer för 2019. Det var ju igår som också Skogssällskapet släppte sin analys, något du kan läsa mer om i tråden Stigande priser för skogsfastigheter.

Trots att virkespriserna nu har gått ner på grund av en nedgång i världsmarknaden så ser Skogsbarometern att priset på skogsmark kan fortsätta öka. Realpriset för skogsmark räknat i skogskubikmeter per hektar är nu över 700 kr i Götaland. När LRF Konsult gör ett räkneexempel på skillnaderna att investera tre miljoner i skogsmark så ser man skillnaden i det att man då får 4.200 kubikmeter i Götaland och 11.300 kubikmeter för samma peng i Norrland.LRF Konsult ser också i sin enkät att skillnaderna mellan landsdelarna fortsätter att öka, med mest ökning i Götaland. Kanske på grund av detta så är skogsägarna i Götaland mest belånade - ca hälften av skogsägarna i Götaland har inga lån på sin skogsfastighet. I Svealand har 70% av skogsägarna inga lån på sina fastigheter och motsvarande siffra i Norrland är 68%.

Intressant i enkäten är också att relativt många skogsägare arbetar aktivt i sin skog. Hälften av de tillfrågade skogsägarna i Götaland arbetar mer än 20 hela dagar i sin skog på ett år, motsvarande siffra i Svealand och Norrland är 37%. Detta känns positivt, självverksamheten är viktig för att utveckla sitt skogsbruk.

Trots sänkta virkespriser och stigande skogsfastighetspriser anser majoriteten av de tillfrågade att det fortsatt är lönsamt att investera i skog.

Hela rapporten finns nedan.
(1.11 MiB) Nerladdad 215 gånger
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).