Skogsnyheter

Södra ökar produktionen av KL-trä (CLT)

5 inlägg 1833 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Södra ökar produktionen av KL-trä (CLT)

Torbjörn Johnsen  
#595855 Södra kommer att dubbla sin produktion av korslaminerat trä (s k KL-trä elller CLT) enligt ett pressmeddelande. Det är produktionen i den första pilotanläggningen som nu går upp på tvåskift och ökar från 5 000 m3/år till 10 000 m3 KL-trä.

I april meddelade Södra att man beslutat investera i en större produktionsanläggning och att man över tid planerar för en produktion av 140 000 m3 KL-trä. I september sa Södra Woods Vd Jörgen Lindqvist att man även kan komma att bygga en tredje CLT-fabrik. Det framgår inte av dagens pressmeddelande om hur status är för den beslutade större anläggningen men det verkar helt klart bli ett att allt större fokus på CLT/KL-trä även hos Södra.

Marknaden är uppenbarligen klart växande:

Utvecklingen av korslimmat trä (KL-trä) som konstruktionsbärande byggelement är på väg att förändra byggmarknaden. Industriella träbyggandet möjliggör effektivare montage på byggplatsen samt att klimatpåverkan kan halveras genom att bygga flervåningshus i trä i stället för andra material.


Sedan tidigare finns nu en fullskalig anläggning hos Storaenso vid Gruvöns sågverk samt hos Martinssons i Bygdsiljum. Setra bygger en ny fabrik för CLT i Långshyttan och Södra expanderar.

Totalt beräknas den globala marknaden för CLT-trä omfatta 2,5 milj kubikmeter under 2019 varav Storaenso är den enskilt största tillverkaren. Enbart i de båd anläggningarna i Österrike produceras 1 miljon m3 och anläggningen vid Gruvön 100 000 m3. Storaenso har även fattat beslut om ytterligare en anläggning som byggs i Tjeckien för produktion av 150 000 mr CLT-trä.
Marknaden för storskalig byggnation med CLT-trä verkar ha en stark utveckling. Foto: Södra
   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Södra ökar produktionen av KL-trä (CLT)

Alvarsson  
#595859 Bra! Det här kan bli så stort som helst.

Avatar Fallback

Re: Södra ökar produktionen av KL-trä (CLT)

boksson  
#595882 jag har ingen uppfattning om volymen är stor eller liten. Vad motsvarar 10000m3 i bostadsyta eller m2 väggelement? Någon som vet?

Användarvisningsbild

Re: Södra ökar produktionen av KL-trä (CLT)

Fredrik Reuter  
#595887 Lite trubbigt från tråden KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog? så motsvarar Gruvöns produktion om 100.000 kubikmeter 4.500 lägenheter.

Avatar Fallback

Re: Södra ökar produktionen av KL-trä (CLT)

boksson  
#595902 Tack. Det hjälpte 👍
Så 22 m3 per lägenhet i snitt.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).