Skogsnyheter

EcoLog växer - köper EcoLog

3 inlägg 5607 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

EcoLog växer - köper EcoLog

Torbjörn Johnsen  
#595713 Ja, du läste rätt. Skogsmaskintillverkaren EcoLog är på offensiven och har en tydlig målsättning att växa. Nu köper tillverkaren EcoLog Sweden AB i Söderhamn det svenska säljbolaget EcoLog Försäljning AB i Nyhammar. Bolagen har haft olika ägare sedan 2017 men nu samlas allt under en hatt med en stark målsättning om tillväxt och innovation.

I Sverige är det vanligast att skogsmaskintillverkarna själva äger sin säljorganisation. Enda undantagen har varit Rottne som jobbat med fristående regionala återförsäljare och EcoLog som i Sverige har sålts av EcoLog Försäljning AB i Nyhammar. Säljbolaget har visserligen gemensamt namn med maskintillverkaren men det har fram till idag ägts av Stig Linderholm. Stig var den som 2004 köpte loss skogsmaskintillverkningen från Caterpillar till LogMax som han då ägde. Skogsmaskintillverkningen i Söderhamn sattes sedan i ett nytt bolag som fick samma namn som maskinerna: EcoLog, eller EcoLog Sweden AB som det formellt heter, ägs sedan 2017 av investmentbolaget Accent Equity.

Fler EcoLog-skördare än EcoLog-skotare
Vi besökte fabriken i Söderhamn för någon vecka sedan och då berättade Vd Anders Gustafson om att man vuxit med ca 25% de senaste åren och att man har ett tydligt mål om att fortsätta växa. Ambitionen är inte att bli störst men att producera en stabil volym högkvalitativa CTL-maskiner med god lönsamhet samtidigt som man erbjuda en hög servicenivå för sina kunder. Idag går mer än 50% av de tillverkade maskinerna på export till främst Europa där Tyskland är den största marknaden efter den svenska. Både i Sverige och internationellt säljer man fler skördare än skotare men man vill inte avslöja exakta siffror för varken produktion eller skördarförsäljning. Om vi får gissa så tror vi att det byggs ca 150 CTL-maskiner i Söderhamn + - något tiotal.
Skotarregistreringen i Sverige kan vi följa kvartalsvis här på Skogsforum. Här hittar du det data för 2019 fram till Q3: Rekordleveranser av skotare i Sverige

Stärkt innovationskraft
Det finns enligt Anders Gustafson flera anledningar till att man nu tar över ägarskapet till det svenska säljbolaget. En är att en bra service och eftermarknad är mycket viktig för kunderna. På den enskilt största CTL-marknaden (Sverige) vill EcoLog ha full kontroll över den här tjänsten och kundrelationen. Det svenska säljbolaget har även varit en viktig kugge i innovationsarbetet (inte minst under motorbytet till Volvo Penta) och det kommer nu att stärkas ytterligare med all verksamhet inom samma organisation enligt Anders.

Överlappande omsättning
Tittar man lite på de olika bolagens siffror så omsatte EcoLog Sweden AB (Söderhamn) ca 465 miljoner kronor i fjol (2018) och EcoLog Försäljning i Nyhammar ca 237 miljoner kr. En del av omsättningen överlappar så det blir inte 1+1 om man lägger ihop siffrorna för maskinförsäljningen men värdet av den svenska eftermarknaden blir definitivt ny omsättning för EcoLog Sweden AB i Söderhamn.

När det gäller antalet anställda så hade EcoLog Sweden AB 73 anställda (2018 enligt allabolag.se) och EcoLog Försäljning 14 personer. Totalt blir det 87 personer i det nya bolaget + ev utökning som gjorts sedan 2018.

Man kan lugnt säga att skogsmaskintillverkningen i Söderhamn har anor. I de här lokalerna har det byggts Kockum-, Skogsjan-, Caterpillar- och EcoLog-maskiner. Idag monteras alla Eco-Logs maskiner i Söderhamn men tillverkning av ramar, kranar, hytter mm sker hos olika underleverantörer, främst inom regionen. Sedan januari 2017 levereras både skotare och skördare i E-utförande med motorer från Volvo Penta. På bilden en EcoLog 574-skotare under byggnation (bild från januari 2017).


Den svenska skogsmaskinbranschen i siffror
Här nedan finns en enkel jämförelse av omsättningen för de skogsmaskintillverkare som har aktivitet i Sverige. I siffrorna för Komatsu, Rottne, Gremo och EcoLog Sweden ingår (troligtvis) hela tillverkningsvolymen av CTL-maskiner. För John Deere, Ponsse och EcoLog Försäljning handlar det om den svenska maskinförsäljningen inkl service och eftermarknad (ev även fler nordiska länder i vissa fall). Den svenska försäljningen och eftermarknaden ingår troligtvis också i Gremos och Komatsus siffror men inte i Rottnes. Det är en hel del äpplen, päron och bananer inblandat här med andra ord men de siffror som borde vara mest jämförbara är EcoLog Sweden AB, Rottne Industri AB och Gremo AB. (Eller EcoLog Försäljning, Ponsse och John Deere Forestry)

Företag/Omsättning 2018 (allabolag.se)
EcoLog Försälning AB: 237 milj. kr
EcoLog Sweden AB: 465 milj. kr
Rottne Industri AB: 533 milj. kr
Gremo AB: 86 milj. kr
Ponsse AB: 556 milj. kr
John Deere Forestry AB: 2 483 milj. kr
Komatsu Forest AB: 3 365 milj. kr

Två EcoLog VD-ar som nu hamnar i samma bolag. Magnus Sandström t v som är Vd för EcoLog Försäljning AB i Nyhammar och Anders Gustafson som är Vd för EcoLog Sweden AB i Söderhamn.
   TS
Användarvisningsbild

Re: EcoLog växer - köper EcoLog

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#595821 Påverkas eventuella kalenderbilder av köpet? :P

Sorry, kunde inte låta bli.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: EcoLog växer - köper EcoLog

Blivande snickare  
#595823
Niking skrev:Påverkas eventuella kalenderbilder av köpet? :P

Sorry, kunde inte låta bli.
/Niklas

Moget.

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).