Skogsnyheter

50 milj kr till provrörsodling av plantor i Umeå

1 inlägg 927 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

50 milj kr till provrörsodling av plantor i Umeå

Fredrik Reuter  
#595517 Skogsbolagen Stora Enso, Sveaskog, Södra och Holmen satsar nu tillsammans 50 miljoner kronor för att företaget SweTree ska kunna bygga upp en pilotanläggning i Umeå för automatiserad produktion av skogsplantor.

Tekniken bakom den nya plantproduktionen är somatisk embryogenes eller i folkmun kanske bättre, provrörsplantor. Detta då man kan likna det med kloning på cellnivå. Vid tillverkning så används hormonbehandling, något som skapar en stress som kan likna den stress en planta utsätts för när den angrips av en skadegörare. Genom detta kan dessa plantor själva ha ett bättre inbyggt skydd mot ex snytbagge.

”Vi har nu startat projekteringen av pilotanläggningen. Den kommer byggas upp i nära anslutning till SweTree Technologies befintliga lokaler i Umeå, för att stå klar om ett år. Året därefter är det tänkt att pilotanläggningen ska köras och användas för verifiering av teknologin. Målsättningen med pilotanläggningen är att få fram beslutsunderlag till en första fullskalig kommersiell fabrik med kapacitet om 20 miljoner granplantor per år”, säger Christofer Rhén, VD för SweTree Technologies
Bild från Eva Persson/SLU
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).