Skogsnyheter

Plastbåt kan bli träbåt i världens största 3D-printer

1 inlägg 1295 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Plastbåt kan bli träbåt i världens största 3D-printer

Fredrik Reuter  
#594059 Universitetet i Maine, USA, har nyligen slagit tre Guinness rekord genom att 3D-printa en 25 fots styrpulpetbåt. Båten är 7,6 meter lång och väger över 2,2 ton och printades på 72 timmar i universitetets 3D-printer som nu kan tituleras världens största 3D-printer.

Men enligt universitetetsom finns utanför staden Bangor i Maine så nöjer de sig inte här. De har identifierat delstaten Maines stora skogstillgångar och jobbar nu med att ersätta filamenten som idag är av plast till trä. Genom att använda nanocellulosa tillsammans med mikrofiber från trä kan de tillsammans med en del termoplast skapa ett filament som till 50% är biobaserat och som ska kunna ersätta plast men även metall såsom aluminium.

Når dom fram i denna forskning så skulle man kunna skapa en grund för tillverkning av båtar i stora 3D-printers som till stor del är av biobaserade material.

Här nedan kan du se ett videoklipp som visar en timelapse av när båten tillverkades.

Foto: Maine University
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).