Skogsnyheter

Södra börjar återvinna textil - blandar in bommull i massan

4 inlägg 1878 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Södra börjar återvinna textil - blandar in bommull i massan

Torbjörn Johnsen  
#592885 Södra meddelar idag att de kommer att starta produktion av massa med innehåll av återvunna textilfiber. Under hösten har Södra i sitt massabruk i Mörrum testat att återvinna uttjänta lakan, dukar och morgonrockar från svenska hotell och sjukhus för att frigöra bommulsfiber som sedan blandats in i ny dissolving-massa för textilproduktion. Totalt har 20 ton uttjänta textilier används under försöksperioden.

Återvinning av textilmaterial är en stor utmaning och idag går det mesta av uttjänta textilier till förbränning eller deponi. Enligt Södra har de nu teknik för att kunna separera och hantera olika typer av textilfiber så att t ex bommulsfiber kan blandas in i den nya dissolvingmassan. Dissolvingmassan görs idag främst av björkved.

Enligt södra kan man nu separera blandtextiler som t ex bommul/polyester så att bommulsfibern kan återvinnas i ny massa medan den fossilbaserade polyestern kan tas ut och användas till annat. Man kommer även att kunna hantera andra blandmaterial som t ex viskos och lyocell.

Ett av de stora hindren för att återvinna textilier är att material oftast mixas i tillverkningen. Med Södras nya teknik kan blandningen av bomull och polyester, som är en av de vanligaste textilierna på marknaden, separeras. Den rena bomullsfibern blandas därefter in i produktionen av marknadsmassa, som sedan kan användas för att ta fram nya textilier.


Produktionen startas redan nu under det här året med 30 ton returtextil och man räknar med att på sikt kunna ta emot upp mot 25 000 ton returtextil för inblandning sin massaproduktion. Hur snabbt det går beror på vilka partners och materialflöden som kan etableras enligt Södra:

Vi söker därför efter företag med starka ambitioner kring hållbarhet, som vill samarbeta med oss och leverera textilier. Det kommer att avgöra såväl vår uppstart som framtida produktionskapacitet, säger Helena Claesson, projektledare, Södra.


Läs mer på om Södras Once More-projekt i den här presstexten.
Nu kan Södra i en storskalig metod frigöra fibrer från uttjänta textilier för återvinning och inblandning in i ny massa för textilproduktion. Källa: sodra.comSenast redigerad av Torbjörn Johnsen mån 28 okt 2019, 23:58, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Södra börjar återvinna textil - blandar in bommull i mas

Göt  
#592910 Var det inte så man började att göra papper måntro för några hundra år sedan, fanns ett handpappersbruk i Grycksbo bland annat där man använde textilfiber

Användarvisningsbild

Re: Södra börjar återvinna textil - blandar in bommull i mas

Torbjörn Johnsen  
#592917 Jo, det stämmer nog @Göt :-bd
I början använde man nog många andra typer av fiber innan man kom på att man kunde koka loss cellulosafibern ur veden. Nu blir det ju lite omvänd ordning på ett sätt: att skogsråvaran används till textil istället för att textilfibrer används till papper. Men det är en intressant kombo att både använda träfiber och textilfiber i samma material.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Södra börjar återvinna textil - blandar in bommull i mas

Torbjörn Johnsen  
#605606 Nu visar Södra bilder på de första massabalarna av kvalitén "One more". De innehåller en mix av fiber från ved och från återvunna textilier.
Första massabalarna som innehåller massa med fibrer från återvunnen textil. Bild: sodra.com

   TS
Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).