Skogsnyheter

Ponsse Q3 2019 rapport visar på avmattande marknad

1 inlägg 1103 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ponsse Q3 2019 rapport visar på avmattande marknad

Fredrik Reuter  
#592005 Den Finska skogsmaskinstillverkaren Ponsse släppte idag sin kvartalsrapport för tredje kvartalet (Q3) 2019 och siffrorna visar på en stark period men också att marknaden har börjat avmattats.

Under kvartal 3 2019 sålde Ponsse skogsmaskiner för 148,3 miljoner EUR och det är stark siffra i jämförelse med kvartal 3 2018 då siffran låg på 124,8 miljoner EUR.

Vinsten under kvartal 3 2019 blev 16,2 miljoner EUR och också detta är en stark siffra i jämförelse med föregående år då vinsten låg på 9,9 miljoner EUR. Sammantaget ger detta en vinstmarginal på 10,9% under kvartalet vilket i jämförelse med massabruken är en medioker siffra men som för att vara skogsmaskinsbranschen får anses vara bra.

Några intressanta saker kan man läsa ur rapporten:

1. Nord- och Sydamerika som marknad börjar blomstra för Ponsse och kanske är det så att all möda de lagt "over there" nu börjar betala sig. Regionen seglar nu upp som tvåa i andelar av försäljning med enbart norra Europa (Norden) som har högre andel.

2. Det är en ansenlig dipp i orderingången för Q3 2019. Detta kan vittna om att en avmattande högkonjunktur då det inte finns några indicier på att ex Ponsse skulle ha några problem med försäljningen jämte sina konkurrenter.

3. Ponsse har det senaste året troligtvis tampats med produktionssvårigheter då orderböckerna har växt större än orderingången. Normalt ska dessa kurvor följa varandra men som du ser i diagrammet så blir det ett signifikant glapp med start för ett år sedan (Q3 2018). Om det beror på uppstartsproblem med den nya fabriken eller leveransproblem från underleverantören, eller kombination, kan man bara sia om.

Värt att notera är att Ponsses VD Juho Nummela i rapporten säger att Ponsse nu har stärkt kontrollen på sina utgifter och väljer just nu att investera försiktigt, med tanke på framtidsutsikterna i den globala ekonomin. Som helhet står dock skogsbruket som bransch stark med goda framtidsutsikter.
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).