Skogsnyheter

Produktion och byggande i massivträ ökar

3 inlägg 1475 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Produktion och byggande i massivträ ökar

Torbjörn Johnsen  
#591284 Det må vara lite tungt för sågverksbranschen för tillfället, med dåliga trävarupriser och sjunkade lönsmhet. Men bortom sågverkens produktion av bulkprodukter finns nu en snabbt växande marknad för byggande i massivträ. Produktionen av KL-trä (CLT på engelska) ökar snabbt i Sverige. Enligt tidningen Fastighetsvärden beräknas en ökning med 15 gånger inom bara några år. Produktionen kommer att öka från 20 000 till 300 000 kubikmeter i och med att beslutade och pågående industriinvesteringar startar upp. Företag som Martinsson och Stora Enso är redan igång. Södra och Setra startar nya anläggningar inom kort.

Även om byggkonjunkturen nu viker så tar byggande i massivträ marknadsandelar. Det finns mer om det här i tråden Försäljning av limträ ökar trots vikande byggkonjunktur

Anledningarna till att träbyggande ökar är flera men klimatskäl är ett starkt argument idag. Dessutom så har massivträbyggandet fördelen att det går snabbare och att det blir mindre transportarbete då trä är betydligt mycket lättare än betong.

När det byggs med KL-trä levereras byggelement som prefabricerats i fabrik vilket minskar arbetskraftsbehovet på byggplatstserna. Det går dessutom snabbare att montera än när man gjuter betong vilket är en viktig faktor när det byggs i städer. Ju kortare tid man behöver stänga av gator och orsaka annat stök runt byggplatsen desto bättre. Här har trä konkurrensfördelar.

Massivträ är ett samlingsnamn för olika typer av massiva byggelement som består av sammanlimmade mindre trädetaljer som plank, brädor eller fanér. Det kan vara limträ i form av balkar för bärande konstruktioner (vertikalt eller horisontellt), färdiga byggelement i form av hela väggsidor eller bjälklag i KL-trä eller andra olika typer av lättare balkar (LVL) eller skivor (Plywood).

Det som framför allt händer nu är att massivträproducenterna jobbar närmare byggföretagen och därmed kan leverera färdiga systemlösningar som är skräddarsydda för varje unikt bygge. Det finns nu också en "positiv spiral" där byggindustrin ser att det finns produktion och träindustrin ser att det finns efterfrågan.
Produktionen av KL-trä (CLT) kommer att öka kraftigt i Sverige de närmaste åren. Här en bild från Stora Ensons broschyr om byggande i KL-trä. Källa: storaenso.com
   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Produktion och byggande i massivträ ökar

Alvarsson  
#591287 Det är framtiden!

Avatar Fallback

Re: Produktion och byggande i massivträ ökar

Palakangas  
#591291 Kertobalken icke att förglömma.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).