Sida 1 av 1

CLT-trä av björk och asp

Postat: tor 10 okt 2019, 08:21
av Torbjörn Johnsen
I Sverige finns ett ökande virkesförråd av lövskog och det finns ett växande intresse för att öka andelen löv ytterligare av främst klimatskäl. Ett dilemma för skogsägarna är dock möjligheten att idag sälja och få bra betalt för lövvirket.

Det finns å ena sidan ett stort behov av lövved till den svenska massaindustrin som t o m importerar betydande björkvolymer från länder runt Östersjön. Å andra sidan har antalet lövsågverk som sågar björktimmer minskat och marknaden för sågtimmer av björk är därför svag i stora delar av landet. Priset på massaved av löv är för lågt för att ge skogsägarna en acceptabel lönsamhet för lövskogsodling. I kalkylen för gran- eller tallskog kommer den största intäkten från sågtimmer. Om lövskogen ska vara ett alternativ behövs ett välbetalt timmersortiment även för björk i framtiden.

Därför är det glädjande att höra Wallenbergspristagaren professor Gerhard Schickhofer från Tekniska universitetet i Graz, Österrike. En forskare som tillskrivs mycket av framgångarna för CLT*-materialet som är under snabb tillväxt inom storskaligt byggande. Han anser att CLT även kan tillverkas av asp och björk och det skulle i så fall kunna skapa en ny marknad för svenska lövträd.

– Jag tror mycket på nya varianter med asp och björk, det är träslag som ger mycket bra egenskaper i en CLT-produkter, säger Gerhard Schickhofer till tidningen Nordisk Träteknik i samband med priscermonin den 7 oktober


Ovanstående resonemang om björk och asp gäller inte ek. Där finns idag en god efterfrågan och en inhemsk sågverkskapacitet som kan ta hand om de volymer som finns. Däremot är situationen för bok delvis likartad som för asp och björk.

Det både byggs och startas nya CLT-anläggningar i Sverige idag och Skogsforum har skrivit en hel del om det. Bl a i tråden KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

Här finns en länk till Marcus Wallenberpriset om pristagaren Gerhard Schickhofer och här finns en länk till artikeln i Nordisk Träteknik.

Vill ni läsa om Tekniska Universitetet i Graz forskning om CLT hittar ni det här.

*CLT= Cross Laminated Timber. På Svenska "KL-trä" (Korslaminerat timmer). CLT är massivträskivor där flera lager plank eller brädor limmas ihop. Varje lager ligger i 90 graders vinkel mot det föregående vilket ger ett mycket formstabilt och starkt material.

Re: CLT-trä av björk och asp

Postat: tis 10 maj 2022, 16:29
av Johan på hästbacken
Jag väcker liv i detta viktiga ämne
Vandrar runt i familjens nyröjda gudrunhyggen där björken har sin givna plats och förundras av att det finns få alternativ till massaved för detta vackra trädslag. Enligt riksskogstaxeringen finns det 400 miljoner skogskubik i sverige som är värda ett bättre öde än att hamna i massabrukens kokare.
Baltikum och Finland har sina plywoddfabriker men vi har ingen motsvarande industri i större skala. Det jag funnit är några industrier som använder björk i KL trä för interiörändamål. Det är skånska Wiwood, småländska Nissabo och Primwood från Tibro
Det kanske finns fler men dessa tre företag korslimmar trä och producerar skivmaterial.
Vad vi behöver är något som slukar större mängder av björk och andra träslag som al, asp mm .
Björken är ett trädslag som är mycket starkt som limträ och skulle kunna användas i bärande konstruktioner. Aspen har inget annat än tändstickor som alternativ för massabruket. men borde kunna användas till mycket mera. Drömmen är naturligtvis en svensk plywoodindustri som använder björk och asp. Eller en KL fabrik som använder lövvirke
Det borde kunna tas fram råvara till en sådan investering när det finns 400 miljoner kubik björk att välja från

Re: CLT-trä av björk och asp

Postat: tis 10 maj 2022, 20:19
av anersimyra
Asp är utmärkt till så mycket mer än tändstickor..🙂. https://www.thomassondesign.com/bygga/m ... ta/traslag

Re: CLT-trä av björk och asp

Postat: ons 11 maj 2022, 09:17
av skogshare
Vore värdefullt om någon sakkunnig har möjlighet att ta fram en lättillgänglig översikt över vilka kvalitets-, dimensions- och leveranskrav som ställs på både löv- och barrtimmer för såväl CLT-produktion som andra spännande framtidsområden. Och givetvis vilka trädslag som kan komma ifråga för olika användningsområden.

Re: CLT-trä av björk och asp

Postat: ons 11 maj 2022, 09:51
av Torbjörn Johnsen
Det finns nog tyvärr inte så mycket träteknisk forskning på lövträd i Sverige. Men jag vet att Linneuniversitetet jobbade med ett forskningsprojekt för att definiera kvalitetskriterier för asp som konstruktionsmaterial. Skrev lite om detta här 2018: Öka lövanvändningen - bygg med asp!
Det skulle vara intressant att veta hur det har gått?

Re: CLT-trä av björk och asp

Postat: ons 11 maj 2022, 11:12
av skogshare
Torbjörn Johnsen skrev:Det finns nog tyvärr inte så mycket träteknisk forskning på lövträd i Sverige. Men jag vet att Linneuniversitetet jobbade med ett forskningsprojekt för att definiera kvalitetskriterier för asp som konstruktionsmaterial. Skrev lite om detta här 2018: Öka lövanvändningen - bygg med asp!
Det skulle vara intressant att veta hur det har gått?


Vilka ledtrådar ger aktuella sågverk avseende i första hand kvalité och trädslag. Kanske kan Svenskt Trä vara behjälplig att ta fram en samlad lägesredovisning. Jag kollar med Linnéuniversitetet.

Re: CLT-trä av björk och asp

Postat: ons 11 maj 2022, 15:06
av Johan på hästbacken
Jag började mitt yrkesliv som formsnickare inom betongelementindustrin på 1970- talet. Där lärde jag mig att det enda skivmaterial som klarade många gjutningar var finsk björkplywood. Helt överlägset allt annat som furuplywood spånskivor mm som föll sönder efter få gjutningar
Har sedan varit engagerad i Södras satsningar för 15-20år sedan på lövträprodukter. Södra köpte 2002 Geijerträ med sågverk och dotterbolaget Gapro. Gapro drev förädling av lövträ i fem fabriker som tillverkade lister panel och golv mm.
Då startade en aggresiv satsning av Gapros VD och många svenska danska och norska företag inom interiör köptes in.
Lövsågverk köptes in och Södras kubbsågverk i Traryd byggdes om för ek och björktimmersågning. Namnet ändrades till Södra Interiör. Tyvärr slutade allt i ett stort fiasko med försäljning av fabriker och nedläggningar av sågverken.
Södra med denna erfarenhet bakom sig har nog svårt att göra nya satsningar på lövträförädling
Ska sveriges skogsägare våga satsa på lövskogsbruk måste det finnas förädlingsindustri som sväljer lövtimmer.
Vi har ca 40 hektar ungskogar efter gudrun där det ska finnas björk i framtiden.Vår tanke är att redan nu ta fram huvudstammar av björk och stamkvista dem så om 30-40 år ska det finnas kvalitetstimmer att avverka. Sedan ska gran och tall stå kvar och utvecklas vidare.

Re: CLT-trä av björk och asp

Postat: ons 11 maj 2022, 16:17
av rokon
Mitt första industrijobb var som formatsågare på Ström Ljusne Plywoodfabriken i Ljusne 1970-71, den var Wallenbergsägd, det tillverkades Björkplywood, Granplywood, Furuplywood samt även plywood med ytskikt av Sapeli. Dessutom tillverkades det även blocklamell. Plywooden som ej såldes inom landet exporterades till ~65 länder. Hela hanteringen var mycket arbetsintensiv.
Numera går det att ha mer automatisering kombinerad med robotar.
Metsä Wood birch plywood – production video