Skogsnyheter

Tallfadderskap kan ge gratis tallplantering

3 inlägg 1057 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Tallfadderskap kan ge gratis tallplantering

Fredrik Reuter  
#590204 Svenska Jägareförbundet har nu under hösten dragit igång en stor kampanj kallad “Rädda älgen”. Kampanjens mål är att bibehålla älgstammen och mycket av detta är avhängigt på att det finns tallskog som älgen kan beta.

Vi har i tråden Jägareförbundet vill rädda älgen diskuterat delar av kampanjen men nu har fler initiativ startats och en intressant del i detta är att man kan bli tallfadder.

Tallfadder är ett delinitiativ från Jägareförbundets kampanj Rädda Älgen där vem som helst kan Swisha 7 kr och Jägareförbundet planterar då en tallplanta för denna peng. Frågan från en skogsägare kan snabbt bli: “Om jag swishar 17.500 kr kan Jägareförbundet då komma och plantera tall på ett hektar hos mig?”

Enligt Magnus Rydholm på Svenska Jägareförbundet så kan man inte göra så. Hela denna kampanj är i ett uppstartsläge och allt finns inte presenterat ännu, men tanken är att Jägareförbundet genom tallfadderskap och auktioner på sin sajt ska samla in pengar, pengar som sedan ska fördelas ut på de tre landsändarna Norrland, Svealand och Götaland genom Svenska Skogsplantor.

Svenska Skogsplantor kan då sedan erbjuda skogsägare som kan tänka sig att plantera tall istället för gran att plantera ett hektar tall på dennes mark. Tanken med kampanjen är att kunna erbjuda detta “så långt lagret räcker” så det är först till kvarn som gäller. Dock är det inte klart när detta kommer genomföras och hur stor kampanjen blir, den har ju nyss startats.

Enligt Magnus Rydholm kan det också vara så att priset för en planterad tallplanta om 7 kr kan vara satt för högt. Men det är ju bara en positiv bieffekt om det visar sig att pengarna räcker till kanske dubbelt så många tallplantor enligt Magnus.

Vi får ge Jägareförbundet lite tid så kommer det nog ge sig med upplägget. En av auktionerna hos förbundet är i alla fall avslutad och det var en kikare från Zeiss med avståndsmätning som inbringade 21.500 kr. Här skriver förbundet att detta räcker till att plantera 7.000 tallplantor så här har man antagit att slutpriset hos Svenska Skogsplantor blir 3 kr (ca) per planterat tallplanta.

Faller initiativet väl ut så kan det bli hårt tryck hos Svenska Skogsplantor när “gratisplantering” av tallfadderplantorna ska fördelas, vi försöker hålla dig a’jour här på Skogsforum.
   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Tallfadderskap kan ge gratis tallplantering

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#590210 Hur många tallplantor behövs för att föda en älg?

Avatar Fallback

Re: Tallfadderskap kan ge gratis tallplantering

källefall8  
#590215 från Jägareförbundets hemsida:
En vuxen älg äter 6-10 kg föda per dygn under vintern. Mängden gäller färskvikt, dvs färska växtdelar, och motsvarar 3-5 kg torrvikt (torkad föda). På sommaren är mängden föda 2-3 gånger större per dygn än vintertid, mätt i torrvikt. Mängden föda varierar förstås mellan individer och är beroende av kroppsvikten. Ju större man är desto mer behöver man äta.

Blir en hel del tallskott....

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).