Skogsnyheter

Målade kor i zebraränder halverade insektsangreppen

3 inlägg 3349 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Målade kor i zebraränder halverade insektsangreppen

Fredrik Reuter  
#590197 Japanska forskare har testat att sprutmåla kor för att efterlikna zebror och resultatet visar att bett från flugor mer än halverades för de kor som målades med zebraränder.

I testet så använder svarta kor. Några målades med vita zebraränder, några med svarta zebraränder och några målades inte alls. Att måla en svart ko med svarta ränder var för att titta på om själva färger påverkade insektsangrepp, alltså oavsett kulör.Anledningen till att betten minskade så radikalt tror forskarna beror på att ränderna delvis kan slå ut insekternas rörelsedetektering och på grund av detta får de svårt att landa på kroppen.

För nötkreatur är bett av insekter ett relativt stort problem och beräknas bara i USA kosta över 20 miljarder kronor årligen. Kemisk behandling utförs men här finns problem med att effekten avklingar både på kort och lång sikt, på lång sikt för att insekterna blir immuna.

Själva sprayningen i testet tog ca fem minuter per ko och under testet togs högupplösta bilder med jämna mellanrum för att kunna identifiera bett på kropparna. I testet ingick också en identifiering av hur korna rörde sig. Här visade testet att svarta kor med vita zebraränder "försvarade" sig upp till 20% mindre mot flugor än omålad dito.

Tankarna för oss i skogen går kanske främst till älgflugan, kanske är det dags att testa en zebradräkt till höströjningen eller älgjakten?   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Målade kor i zebraränder halverade insektsangreppen

Hema  
#590199 Undrade just, hur du skulle knyta ihop säcken till skogen. 👍

Avatar Fallback

Re: Målade kor i zebraränder halverade insektsangreppen

kjugekarlsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#590206 Kanske kan måla granarna i "zebrafärg"? :d

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).