Skogsnyheter

Metsä Tissue vill dubbla produktionen i Mariestad

5 inlägg 2158 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Metsä Tissue vill dubbla produktionen i Mariestad

Fredrik Reuter  
#586466 Finska skogsägarföreningen Metsäliittos dotterbolag Metsä Tissue meddelar idag att de lämnat in miljöansökan om en om- och tillbyggnad av sitt pappersbruk i Mariestad som ligger i Västra Götaland.

Planen är att investera i en helt ny mjukpappersmaskin, ett automatiserat lager och nya kontorsbyggnader. Investeringen beräknas hamna på ca 2,3 miljarder SEK.

Om Metsä Tissue får godkänt miljötillstånd och väljer att fullfölja planen så kommer produktionen av mjukpapper som Serla och Lambi att fördubblas i Mariestad och till 2024 ska produktionen ha ökat 50.000 ton/år.

”Metsä Tissue är den enda mjukpappersproducenten på marknaden som har starka rötter i hållbart skötta nordiska skogar. Högklassigt mjukpapper är tillverkat av ren nyfiber, växer nära våra kunder och konsumenter, och de ledande mjukpappersmärkena i Skandinavien, Katrin, Lambi och Serla. Nu planerar vi att fortsätta att öka produktionen av högklassigt mjukpapper genom att under första fasen investera cirka 230 miljoner euro på pappersbruket i Mariestad. Vårt allt starkare fokus på nyfiber i framtiden beror också på den allt sämre tillgången och kvaliteten på återvinningsfiber. Att investera i produktion av högklassiga mjukpappersprodukter av nyfiber med modern teknik är den mest hållbara lösningen för framtiden”, säger Esa Kaikkonen, CEO på Metsä Tissue.
Bild från Metsä Tissue
   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Metsä Tissue vill dubbla produktionen i Mariestad

Magnus M  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#586565 Lokalblaskan har rapporterat under dagen o det var presskonferens nu på eftermiddan.
Kommungubbarna är glada så tillstånden blir nog inga problem. Låter som det kan bli en del nyanställningar framöver.
Det är 350 anställda där nu. Välkommet med tanke på nedläggningen av min gamla arbetsplats(elux kylskåpsfabrik)
Metsä är största arbetsgivaren numera

Magnus M

Användarvisningsbild

Re: Metsä Tissue vill dubbla produktionen i Mariestad

Fredrik Reuter  
#646493 Förra veckan lämnade Metsä Tissue in en miljötillståndsansökan till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg. De har för avsikt att utöka fabriksområdet med drygt 30 hektar, mark som köpts eller avtalats om köp av Mariestads kommun men också en privatperson.

2024 ska den dubblade produktionen vara uppe i spinn om allt går enligt plan, då kommer 145.000 ton mjukpapper att rullas upp årligen, detta genom varumärken som Serla, Lambi och Katrin mfl.

Det största i byggprojektet verkar vara installation av en helt ny pappersmaskin som kommer heta PM37. Något för Mark- och miljödomstolen att ta hänsyn till är bland annat buller och att renat processvatten i dubblad omfattning kommer släppas ut i Vänern.

https://news.cision.com/se/metsa-tissue ... j,c3117806

   TS
Avatar Fallback

Re: Metsä Tissue vill dubbla produktionen i Mariestad

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#646496 Eftersom fabriken ligger centralt, så är grannarna rätt upprörda över den fördubblade industrin.

Användarvisningsbild

Re: Metsä Tissue vill dubbla produktionen i Mariestad

Magnus M  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#646503 Vi Mariestadsbor är ju vana vid att det kan lukta lite nån gång ibland, det som gnälls över nu är att bygget kommer skymma sista stunden kvällsol för delar av ett villaområde. Pratar man med folk som bor där så känns det som 50/50 positivt/negativt.
Sen har kommunen som först gjorde mindre industritomter i området tagit tillbaka dessa för Metsäs skull o ska nu projektera dessa tomter i ett annat område o där är det mycket gnäll då många har detta som strövområde.

Magnus M

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).