Skogsnyheter

Fossilfrihet skapar underskott på virke i Finland

3 inlägg 1549 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Fossilfrihet skapar underskott på virke i Finland

Fredrik Reuter  
#586458 Även om alla stjärnor står rätt på virkeshimlen och man maxar både avverkning och stubbrytning så kommer Finland inte klara att vara självförsörjande på virke 2029 när landet ska vara helt fossilfritt. Då finns bara ett medel att ta till och det är import av virke. Konsultföretaget Pöyry har räknat och kommit fram till att Finland behöver importera minst 10 miljoner kubikmeter virke per år för att klara omställningen.

Finlands regeringen har satt ett mål om att landets fjärrvärme och kraftvärmeverk ska vara fossilfria senast år 2029. Detta innebär förutom att sluta elda olja och kol, att man även slutar med att elda torv.

Eftersom Finland långt ifrån är ensamma om omställning till en fossilfri värld så bedömer Pöyry att priserna på importerat virke kommer stiga. En lättnad i detta kan vara att skogsskadorna kan komma öka framöver, något som kyler virkesmarknaden. Även förebyggande avverkningar för att minska risken för bränder i USA nämns som en avkylare för ett höjt importpris på virke.

Om rapporten blir verklighet framöver så kommer Finland behöva importera upp till 10% av sin virkesförbrukning.

Att det kommer bli kamp om virket framöver kan vara ett understatement...
Bild från Helen.fi
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Fossilfrihet skapar underskott på virke i Finland

p till p  
#586534 Det är med detta i tankarna det ska bedömas hur mycket skog som ska bevaras.

Användarvisningsbild

Re: Fossilfrihet skapar underskott på virke i Finland

skogshare  
#587185 Vilka sortiment / produkter köper de finska bioenergiproducenterna av skogsbruket / skogsindustrin ? Vilka priser betalar de och hur konkurrerar det med priserna på timmer och massaved ?

Vad händer med skogens roll som långsiktig kolsänka och träets som effektiv kolbindare, om allt mer skogsråvara globalt förbränns på " den förnybara energins altare " på grund av ett  snabbt tilltagande överutbud av skogsråvara genom de klimatrelaterade faktorerna som stormskador, skogsbränder, snöbrott, uttorkning och insektsangrepp - och ev då tillsammans med bra priser ( kanske subventionerade ) på bioenergiråvara ? 

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).