Skogsnyheter

USAs trävarumarknad repar sig - Holmen ställer om

1 inlägg 1134 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

USAs trävarumarknad repar sig - Holmen ställer om

Torbjörn Johnsen  
#586310 Priserna på sågade trävaror i USA dök tidigare än vad de gjorde i övriga Världen. Enligt amerikansk prisstatistik och nordamerikanska skogstidningar så toppade priserna för barrträvaror på rekordnivåer under juni 2018 för att därefter falla snabbt under resterande del av fjolåret. Priserna bottnade vid årsskiftet och har därefter rört sig ganska lite. Nu verkar dock marknaden ha tagit fart igen och den senaste månaden har priserna på barrträvaror ökat med 20-30 US$ per MBF (tusen board feet) eller 8% för virke från västra USA. Priserna på trävaror från östra och södra USA har även de ökat dock inte lika mycket.

Holmen Timber utnyttjar den tillfrisknande amerikamarknaden och ställer enligt tidningen Skogsaktuellt om sin produktion i Bravikens sågverk till att enbart såga gran för den amerikanska marknaden. Holmen slår därmed helt stopp för tallsågandet och kan därmed öka inleveranserna av grantimmer vilket är en stor fördel med tanke på att det finns så mycket barkborreskadad gran på marknaden idag.

Bland de svenska sågverksföretagen så har även Vida väl upparbetade kanaler till den nordamerikanska marknaden. Något som bör ha förstärkts ytterligare i och med att man nu har en kanadensisk huvudägare i Canfor.
Bravikens sågverk ställer om från tall till granproduktion. Granvirket ska exporteras till den amerikanska marknaden som visar en ökad vitalitet. Foto: Holmen.com/Lars Hejdenberg
   TS
Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).