Skogsnyheter

Stödutfodring av vilt är risky business

1 inlägg 1058 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Stödutfodring av vilt är risky business

Fredrik Reuter  
#586142 Forskare i Finland är eniga om att stödutfodring av klövvilt inte är bra och trots att jägare har vetskap om detta så fortsätter stödutfodring för att de vill hålla viltet från bland annat trädgårdar.

– Väldigt många studier tyder på risker, och väldigt få på nyttor, med matandet, säger Kaarina Kauhala som är specialforskare inom djurvetenskap vid naturresursinstitutet Luke.


Det är Svenska Yle som har tagit upp ämnet i en artikel som länkas längre ner. De listar fem risker med att stödutfodra i detta klövvilt.

1. Stödutfodringen kan sprida sjukdomar och parasiter när flera djur samlas på samma ställe.

2. Djuren genetiska sammansättning kan rubbas då djur med defekter som normalt skulle försvinna i det naturliga urvalet kan fortplanta sig.

3. Stödutfodringen försämrar för fåglar som har bon på marken då deras bon kan förstöras i och ikring en utfodringsplats.

4. Onaturlig föda som säd och äpplen kan vara dåligt för djuren och försämra matsmältningen och till och med göra djuren hungrigare.

5. Dåligt placerade utfodringsställen kan leda till trafikolyckor.

Här kan du läsa artikeln på Svenska Yle: https://svenska.yle.fi/artikel/2019/09/ ... en-kenneth

Tidigare trådar som tar upp detta på Skogsforum är bland annat Bucht vill förbjuda stödutfodring av vildsvin + hjort
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).