Skogsnyheter

Ny forskning om KL-trä i Sverige

1 inlägg 915 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ny forskning om KL-trä i Sverige

Torbjörn Johnsen  
#586125 Linneuniversitetet i Växjö meddelar att de nu drar igång ett forskningsprojekt om KL-trä (CLT): "Större konkurrenskraft för KL-träbaserade byggsystem genom effektiv konstruktion och reducerat kolavtryck"

Ett 20-tal svenska företag och organisationer deltar i projektet som beskrivs så här:

Byggandet och användningen av byggnader står för ungefär hälften av alla utvunna materialresurser och en tredjedel av alla koldioxidutsläpp inom EU. Därför finns det stor potential i att byta ut icke förnybara byggnadsmaterial mot träbaserade material som korslimmat trä (KL-trä; cross-laminated timber, CLT, på engelska) för att få en kostnadseffektiv minskning av koldioxidavtrycket och ett förbättrat utnyttjande av naturresurser. Även om snabba framsteg har gjorts under de senaste 25 åren, vilket har utvecklat KL-trä från en uppfinning till en uppskattad grön byggteknik för byggnader med flera våningar, har tekniken ännu inte nått sin fulla potential. Det finns fortfarande angelägna behov av forskning och utveckling.

Det övergripande målet med detta projekt inom KK-stiftelsens Synergi-program är att, utifrån en helhetssyn, utveckla viktiga aspekter hos KL-trätekniken för att förbättra dess övergripande konkurrenskraft jämfört med alternativ teknik baserad på icke förnybara byggmaterial, och därmed bidra till en grön omvandling av byggsektorn.


Det är positivt att det nu blir ett ökat fokus på högförädlade träprodukter och vi kan tipsa forskarna i projektet att snegla söderut på vad som gjort i t ex Österrike där man jobbat länge med CLT. Det är ju dumt att uppfinna egna hjul om de redan finns...
Här några exempel från Tekniska universitetet i Graz
Nere på kontinenten har man jobbat länge med forskning och utveckling av KL-trä (CLT). Inte minst i Österrike där t ex Storenso producerar byggelement i två fabriker. Här en bild från tekniska universitetet i Graz som testar vad byggelementen tål. Källa: www.tugraz.at
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).