Skogsnyheter

90-åring lägger bud på skogsindustrikoncernen Canfor

2 inlägg 1588 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

90-åring lägger bud på skogsindustrikoncernen Canfor

Fredrik Reuter  
#581741 Den 90-åriga miljardären Jim Pattison med sitt Kanadensiska bolag Great Pacific Capital Corp. lägger nu ett bud på att köpa resterande aktier i skogsindustrikoncernen Canfor. Han äger sedan tidigare 51% av Canfor och lägger nu ett bud för att kunna avregistrera Canfor från Torontobörsen och göra bolaget privat. Anledningen är enligt Pattison att en börsnotering kostar för mycket pengar och att en privatisering gör att de pengar som finns i bolaget kan användas reellt i verksamheten.

Budet på Canfor värderar bolaget till 2 miljarder Kanadeniska dollar, motsvarande ~14,5 miljarder SEK.

Enligt analytiker är detta i jämförelse med andra affärer i främst sågverksbranschen ett lågt bud, i vissa fall halva priset jämfört med liknande affärer som gjorts de senaste åren.

Anledningen tros vara en kombination av att industrin till stora delar återfinns i British Columbia, ett område som drabbats hårt av insektsangrepp och höga virkes- och avverkningspriser. Men också det faktum att husbyggandet den senaste tiden har bromsat in i främst USA.

Budet motsvarar ett aktiepris om 16 Kanadensiska dollar. I fredags avslutades handeln i Canfor med ett pris på 8,80 dollar per aktie. När handel startade i måndags steg aktien 70% till 15 dollar.

Canfor äger sedan tidigare Svenska sågsverkskoncernen Vida, du kan läsa mer om det i tråden Vida sålt till Canfor från Kanada för fyra miljarder

Mer om budet hos CBC: https://www.cbc.ca/news/business/jim-pa ... -1.5243780   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: 90-åring lägger bud på skogsindustrikoncernen Canfor

Vedproducent  
#581844 Ja med tanke på att Canfor betalade nästan 4 miljarder för 70 % i Vida så skulle övrig verksamhet vara värt bara lite mer än 10 miljarder.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).