Skogsnyheter

SCA ökar vinsten men marknaden inte lika het (Q2 2019)

2 inlägg 1610 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

SCA ökar vinsten men marknaden inte lika het (Q2 2019)

Fredrik Reuter  
#578197 Skogsindustrikoncernen SCA släpper idag sin delårsrapport för 2019 och trots en vikande marknad för slutprodukterna är det imponerande läsning - monstret i Östrand börjar leverera!

Januari till juni 2019 hade SCA omsättning på 10,3 miljarder SEK. Vinsten blev 2,9 miljarder och i jämförelse med föregående år så är detta en omsättningsökning på 14% och en vinstökning på 31%. Ökningen beror på att SCA börjat rampa upp produktionen vid massafabriken i Östrand och målet är nu att helår 2020 producera fullt, alltså 900.000 ton massa på helåret.

Omsättningen för Östrand steg 119% i jämförelse med föregående år och EBITDA steg med nästan 1000%. Det torde betyda att investeringen på 8 miljarder nu börjar komma igång.

I jämförelse med 2018 så har posten "Råvaror och förnödenheter" ökat under perioden med 19%. Hur mycket som kan tillskrivas ett ökat virkespris är oklart men troligtvis en stor del av ökningen.

Posten "Omvärdering biologiska tillgångar" minskade med 10% jämfört med halvåret 2018. Enligt SCA betyder detta:

Förhållandet mellan avverkning av egen skog och leveranser från externa leverantörer varierar mellan kvartalen. Den förväntade årliga omvärderingen av de biologiska tillgångarna periodiseras mellan kvartalen i förhållande till den säsongsmässiga variationen i avverkningen av egen skog. En högre andel avverkning från egen skog innebär generellt en lägre effekt från omvärdering av biologiska tillgångar.


SCA flaggar också i rapporten för att de framgent kommer omvärdera deras skogsinnehav efter att AMF Pension köper Bergvik Skog Öst.

Mot bakgrund av priset på skogsmark i ett antal större och nyligen genomförda skogsmarksaffärer har SCA inlett en översyn av metod och antaganden för värdering av skogsmark i bolagets balansräkning. Översynen kommer att genomföras och presenteras under andra halvåret 2019.


Mer om SCA:s bokslut:

SCA Q2 2018, 45% vinstökning trots förlust på massan   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: SCA ökar vinsten men marknaden inte lika het (Q2 2019)

Fredrik Reuter  
#578198 Missade: här kan du själv läsa hela rapporten: https://www.sca.com/globalassets/sca/in ... apport.pdf

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).