Skogsnyheter

Billerudkorsnäs ökar försäljning men tyngs av kostnader

2 inlägg 1221 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Billerudkorsnäs ökar försäljning men tyngs av kostnader

Torbjörn Johnsen  
#576523 Nu står halvårsrapporterna som spön i backen. I går skrev vi om Södras rapport i tråden Södras sågverksvinst dyker, varnar för sämre höst
Nu har även förpackningsföretaget BillerudKorsnäs rapporterat och det är en blandad rapport. Å ena sidan ökar både försäljningsvolymer och priser vilket tillsammans med positiva vaultaeffekter bidrar till en skaplig omsättningsökning, jämfört med motsvarande perioder i fjol (Q2/1:a halvåret). Å andra sidan tyngs verksamheten fortfarande av höga kostnader för bl a uppstarten av den nya kartongmaskinen KM7 vid Gruvön. Bolaget anger också ökade råvarukostnader som bidragande till dålig lönsamhet men man förutspår att virkespriserna nu planar ut under resten av året (ingen sänkning dock).

Rapporten var sämre än vad de s k analytikerna hade förväntat sig vilket fick aktiekursen att dala och gamarna (blankarna) att öka intresset för bolaget. Men tittar man lite mer långsiktigt på Billerudkorsnäs så borde det vara en intressant skogsaktie att äga.

Företaget spår fortsatt stark marknad med bra priser för vätskekartong och förpackningskartong men mer osäker utveckling för de andra produktsegmenten som t ex kraftliner och säckpapper. Investerings- och intrimningskostnader för en ny, modern och stor produktionsanläggning kan man nu lägga bakom sig och istället öka produktionen av lönsam kartong. Dessutom deltar BK inom flera spännande utvecklingsområden med produkter som kan ersätta plastprodukter och här spås en stark tillväxt.

I delårsrapporten får man en viss inblick i den stora skogsaffär som Billerudkorsnäs nu gör genom köp och försäljning av Bergvik Skog Öst. Det ser verkligen ut som tidernas affär om jag nu tolkar siffrorna rätt.

Eller vad säger ni om det här:

-Köp av 350 000 hektar för 24 300 kr ha (8 509 MSEK inkl lån och skatteskulder)
-Försäljning av 317 000 hektar för 38 485 kr/ha (12 200 MSEK inkl lån och skatteskulder)
-Värdeökning skogsmark +53% på en månads skogsägande
-Behåller 10,1% ägarandel i Bergvik Skog Öst motsvarande 123 MSEK (baserat på ovanstående försäljningsvärde)
-Behåller 33 000 hektar själva till ett värde av 1 270 MSEK (baserat på ovanstående försäljningsvärde)
-Affären innehåller ett 15-årigt avtal om virkesleveranser från Bergvik Skog Öst motsvarande 10% av BillerudKorsnäs årliga virkesbehov till "konkurrenskraftigt pris" enligt Vd Petra Einarsson:

Vi har därigenom säkrat
en långsiktig, konkurrenskraftig och stabil virkesförsörjning från denna skogsmark.


Bara att gratulera BillerudKorsnäs till en särdeles god skogsaffär! Det ska bli intressant att se vad pengarna från skogsförsäljningen ska användas till.

Läs hela delårsrapporten från BillerudKorsnäs här.
Första kartongrullen från den nya KM7 vid Billerud Korsnäs bruk Gruvön
   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Billerudkorsnäs ökar försäljning men tyngs av kostnader

D Brown  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#576539
Torbjörn Johnsen skrev:Det ska bli intressant att se vad pengarna från skogsförsäljningen ska användas till.


Jag gissar att ca hälften blir en ny sodapanna i Frövi. Nuvarande är ca 50 år gammal.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).