Skogsnyheter

Södras sågverksvinst dyker, varnar för sämre höst

1 inlägg 1616 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Södras sågverksvinst dyker, varnar för sämre höst

Torbjörn Johnsen  
#576316 Södra redovisar idag sitt resultat för både Q2 och första halvåret 2019. Efter ett mycket starkt fjolår med rekordvist både i kronor och procent ser det nu betydligt mörkare ut. Resultatet är fortfarande bra med en hög vinstmarginal men tittar man enskilt på det senaste kvartalet så ser man en tydlig försämring för lönsamheten i både massa och sågverksrörelsen. För sågverken så halveras i princip vinsten det här kvartalet (Q2 2019) jämfört med samma period i fjol trots att man lyckats öka både produktion och omsättning i år. Massabruken har fortfarande en bra vinstmarginal men även här syns en snabb förändring under det senaste kvartalet.

Så här säger Vd Lars Idermark om perioden:

Rörelseresultatet för andra kvartalet blev lägre än föregående år, främst på grund av ett planerat underhållsstopp vid biokombinatet i Värö och en vikande marknad med svagare efterfrågan, sjunkande färdigvarupriser och högre råvarukostnader.


Tack vare höga dollar- och Eurokurser tjänar Södra fortfarande pengar med en rörelsemarginal senaste kvartaket på 14% (målet är minst 10). Södra signalerar dock att resten av året blir sämre p g a fortsatt prispress på både trävaror och massa. Prognosen är dock att massamarknaden vänder upp i slutet av det här året. För trävarorna ser det mer osäkert ut. Här ställer Södra stort hopp till produktion av KL-trä (CLT) där nu en anläggning med kapacitet för 100 000 kubikmeter/år ska byggas.

Läs hela delårsrapporten här.
Södra hoppas att en stark träbyggnadsmarknad och en ny produktionsanläggning för KL-trä ska hjälpa upp Södras trävaruverksamhet. Bild: Sodra.com
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).