Skogsnyheter

Förlängd tid för skogsmarksstatistik och SCB med i båten

2 inlägg 1149 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Förlängd tid för skogsmarksstatistik och SCB med i båten

Torbjörn Johnsen  
#564781 Regeringen meddelar idag att man ger Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket förlängd tidsfrist för att sammanställa transparent statistik över skogsmarkens användning och fördelning. Ursprungssyftet var att ta fram siffror över hur mycket skogsmark som har olika typer av skydd. Siffror som olika parter skulle kunna enas kring. Idag används vitt skilda siffror beroende på vem som kommunicerar.

Tydligen har uppdraget varit svårare än väntat så Regeringen och landsbygdsminister Jennie Nilsson ger myndigheterna ytterligare två månader för att slutföra arbetet. Dessutom skickar man även in SCB (Statistiska Centralbyrån) i utredningsgruppen.

På grund av arbetets komplexitet och ambitionen att nå ställda kvalitetskrav i uppdraget beslutar regeringen att Statistiska centralbyrån (SCB) fortsättningsvis ska ingå i uppdraget. Regeringen beviljar också myndigheterna två extra månader för uppdragets genomförande.


Regeringen betonar betydelsen av aktuella, tillförlitliga och lättillgängliga kunskapsunderlag för att kunna sätta mål och genomföra miljö- och skogspolitiken. För en transparent och jämförbar återrapportering till riksdagen av exempelvis Levande skogar behövs ökad kunskap och samsyn över vilka arealer skogsmark som är undantagna frivilligt eller formellt och vilka arealer som bidrar till målet.


Läs hela pressmeddelandet från Landsbygdsministern här.
Pressmeddelande idag från Regeringskansliet
   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Förlängd tid för skogsmarksstatistik och SCB med i båten

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#566487 Pga arbets komplexitet. Hm?
Pga att de som jobbar med skydd inte vill. Så borde de bättre stått på svenska.

För om det nu ska fram, svart på vitt, då kanske de svenskar som fortfarande tror på myndigheter och politiker riskerar utgå. Utgå ur andelen "svenska folket tycker..", som alltid åberopas när man ställer ett markberett hygge mot en vitsippsblommande ekäng. Nä, man vill inte.

Är det nåt som funkar i Sverige så är det väl Lantmäteriets/Skogsstyrelsens/ m fl överblick över skogslandets alla olika aspekter såsom fastigheter, ägare, arealer, beskogning, bestockning, trädhöjd, topografi, illa ut- och på andra sätt satta särintressen, våtmarker och brandhärjningar i Härjedalen och kolbottnar.

Klart arealsiffrorna redan finns perfekt sammanställda hos de utvalda. Men siffrorna ser inte bra ut när man ska visa hur mycket som skyddats samt även önskelistans siffror, så nu ska det fixas och trixas och tänjas på begreppen lite före 28 juni.

Så här ser länsstyrelsernas publika karta ut i alla fall (den grönpixliga), Skyddat. Men då finns inte biotoperna med...
Sen finns hur mycket annat på gång som helst.
Allt är på hektar och kvadratmetern inritat i kartprogrammen. Per socken och per län.

Sen får väl Skogsstyrelsen och länsstyrelserna värpa ur sej vad man tittat på därutöver för att sysselsätta sej framöver. Biotoperna finns ju redan hos Skogsstyrelsen och i vårt län är ju nyss publicerat av Lst alla de enorma arealer man ritat runt som sk. "grön infrastruktur". (Se bilder) Obs att vargreviren inte är med och björnreviren kan inte särskiljas på en karta längre.

Vill man, kan man sen vidare fråga Naturskyddsföreningen, Ornitologerna, rädda skogen och vänsterfolket vad dom vill lägga till så börjar väl bilden klarna. Det blir väl att andelen produktiv mark som får brukas efter framtida överklagningsbar tillståndsprövning hamnar i nivå med kommunalskatten. För så blir det när sas alla ska bestämma över en/dig/enskild skogsägare. Min gissning bara.
//Tack för visat intresse. Hej då, hej då.
"

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).