Sida 1 av 1

Forskare utvecklar prebiotika från GROT

Postat: tis 23 apr 2019, 08:35
av Torbjörn Johnsen
Ett forskningsprojekt som leds av Luleå tekniska universitet och där bl a Sveaskog deltar håller på att utveckla s k Prebiotika baserat på avverkningrester från skogen. Prebiotika är en typ av icke ätbara fibrer som bidrar till att förbättra tarmfloran i tjocktarmen. Enligt forskarna kan förbyggande användning med prebiotika minska behovet av antibiotika i t ex djuruppfödning.

– Vi vill undersöka om vi av cellulosa från restprodukter av skog och hav kan få fram livsmedelsprodukter med prebiotiska egenskaper till nytta för djur och människor, säger Ulrika Rova, professor i kemiteknik vid Luleå tekniska universitet och projektledare.

Det är via skogsavfall (grenar och toppar) och rester av odlade sjöpungar som forskarna med hjälp av kemiska processer och enzymer ska tillverka nyttiga kostfibrer, celloligosackarider (COS), med prebiotiska egenskaper som verkar hälsofrämjande för mag- och tarmfloran. Prebiotika är fibrer som passerar orörda genom matsmältningssystemet och först i tjocktarmen börjar jäsas av den goda bakteriefloran.

– Sveaskog arbetar brett med att utveckla nya användningsområden för vår biomassa. Att med vår GROT kunna bidra till en förbättrad hälsa hos både människor och djur är bra, säger Ann-Britt Edfast, FoU-chef i Sveaskog.


Vem vet, första 200-åringen kanske är en person som kört GROT-hugg hela sin karriär :d

Läs hela presstexten från Luleå Tekniska Högskola här.