Skogsnyheter

Forskare utvecklar prebiotika från GROT

1 inlägg 1207 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Forskare utvecklar prebiotika från GROT

Torbjörn Johnsen  
#563274 Ett forskningsprojekt som leds av Luleå tekniska universitet och där bl a Sveaskog deltar håller på att utveckla s k Prebiotika baserat på avverkningrester från skogen. Prebiotika är en typ av icke ätbara fibrer som bidrar till att förbättra tarmfloran i tjocktarmen. Enligt forskarna kan förbyggande användning med prebiotika minska behovet av antibiotika i t ex djuruppfödning.

– Vi vill undersöka om vi av cellulosa från restprodukter av skog och hav kan få fram livsmedelsprodukter med prebiotiska egenskaper till nytta för djur och människor, säger Ulrika Rova, professor i kemiteknik vid Luleå tekniska universitet och projektledare.

Det är via skogsavfall (grenar och toppar) och rester av odlade sjöpungar som forskarna med hjälp av kemiska processer och enzymer ska tillverka nyttiga kostfibrer, celloligosackarider (COS), med prebiotiska egenskaper som verkar hälsofrämjande för mag- och tarmfloran. Prebiotika är fibrer som passerar orörda genom matsmältningssystemet och först i tjocktarmen börjar jäsas av den goda bakteriefloran.

– Sveaskog arbetar brett med att utveckla nya användningsområden för vår biomassa. Att med vår GROT kunna bidra till en förbättrad hälsa hos både människor och djur är bra, säger Ann-Britt Edfast, FoU-chef i Sveaskog.


Vem vet, första 200-åringen kanske är en person som kört GROT-hugg hela sin karriär :d

Läs hela presstexten från Luleå Tekniska Högskola här.
GROT betyder GRenar Och Topppar vilket även kallas avverkningsrester. Det är ett sortiment som främst används till energi i värmeverk men Sveaskog deltar nu i ett forskningsprojket där GROT kan utgöra basen för framställning av hälsofrämjande produkter.
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).