Skogsnyheter

StoraEnso investerar för nytt produktsegment i Hylte

1 inlägg 1621 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

StoraEnso investerar för nytt produktsegment i Hylte

Torbjörn Johnsen  
#557482 StoraEnso meddelar idag att de kommer att investera ca 50 milj kr (5 milj Euro) i sin anläggning i Hylte för att starta produktion av ett nytt material.

Hylte bruk som varit ett flaggskepp i den tidigare lönsamma tidningspappersmarknaden har tvingats stänga ner flera pappersmaskiner under senare år p g a snabbt vikande efterfrågan. Nu börjar ny verksamhet spira i den gamla anläggningen och vi har tidigare berättat om en ny produktgren "DuraSense" där en ny produktionslinje invigdes i fjol: DuraSense – nytt plastkompositmaterial baserat på skog

Investeringen som nu planeras gäller en produktionslinje för formpressade fiberprodukter. Råvaran kommer att vara FSC eller PEFC-certifierad kemisk eller halvkemisk (CTMP) massa från StoraEnsos bruk i Sverige och Finland. Anläggningen förväntas kunna producera 50 miljoner enheter per år under pilotstadiet men förväntas kunna expandera samtidigt som den blir en viktig kugge i StoraEnsos FoU kring nya material. Som exempel på produkter som kan produceras anges plastfria muggar, tallrikar och skålar av engångskaraktär liksom andra liknande produkter utanför livsmedelssegmentet.

Som det verkar av StoraEnsos pressmeddelande kommer inte någon del av råmaterialet (massan) att komma från Hyltes termomekaniska massa (TMP) utan man framhåller istället att man lokaliserar denna satsning till Hylte p g a en god industriell infrastruktur och en kompetent personal. Det här bli intressant att följa!

Undrar om det här är något liknande som Södras Durapulp? Ett material som nu har runt 10 år på nacken men som det varit ganska tyst om den senaste tiden. Dags för ny renässans?

Läs StoraEnsos pressmeddelande här (engelska).
Produkter av Formed fiber. Källa: Storaenso.com
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).