Skogsnyheter

Ponsse rapporterar starkt 2018 - Orderböckerna sprängs?

3 inlägg 1790 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ponsse rapporterar starkt 2018 - Orderböckerna sprängs?

Torbjörn Johnsen  
#552405 Idag meddelar skogsmaskintillverkaren Ponsse sitt resultat för 2018. Ponsse är det enda kvartalsrapporterande (börsnoterade) företaget som enbart tillverkar och säljer skogsmaskiner. Därför är de intressanta att följa då de förhoppningsvis är något representativa för hela den här branschens utveckling.

Som vi skrivit tidigare i tråden Ponsses 14000:e skogsmaskin - hur lång tid tar 1000 st? så tillverkades det ca 100 maskiner färre under 2018 än under rekordåret 2017. Det beror enligt Ponsse på fabriksexpansionen och uppstarten av delvis ny och större produktionsanläggning som störde tillverkningstakten under andra halvåret 2018. Trots det så har man haft en högre omsättning 2018 med 612,4 miljoner Euro (jmf med 576,6 under 2017). Däremot dippade rörelsevinstmarginalen men den ligger forfarande över 10% eller 61,7 miljoner Euro (67,4).

Orderböckerna sprängs?
Det som sticker ut är värdet i orderboken vid årets slut. Det låg den 31 december på tre miljarder kr (294,9 miljoner Euro). Försäljningen går uppenbarligen "som tåget" och det innebär att orderstocken har mer än fördubblats jämfört med året innan (124,6 mijoner Euro 2017). Ett resultat av stor efterfrågan men också ett resultat i bristande produktionskapacitet av CTL-maskiner globalt vilket resulterar i ohållbart långa leveranstider på skogsmaskiner för både Ponsse men även andra tillverkare.

Enligt Ponsse växer de ryska, svenska och finska marknaderna mest:

Russia, Finland and Sweden were our fastest growing market areas. Russia held its place as the world’s largest market for cut-to-length forest machines, followed by Sweden, with Finland being the third largest market. The market situation was excellent in most parts of our market areas throughout the year.


När det gäller Sverige så måste den tillväxten i så fall ligga på skördare då den inte ger något direkt avtryck i skotarförsäljningen.

Framtiden?
I sin riskanalys pekar Ponsse på osäkerhet i världsekonomin, geopolitiska risker och risker i valutaförändringar men Ponsse spår ändå att 2019 blir ett starkare år än 2018. Dock förväntas brist och knapphet i komponentleveranser att kvarstå som ett problem under första halvåret 2019.

Här finns Ponsses pressmeddelande och länk till årsrapporten:
https://www.ponsse.com/se/investors
Ponsses nya skotare "Bison" lanserades i augusti 2018 och kommer ut på marknaden under 2019.
   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Ponsse rapporterar starkt 2018 - Orderböckerna sprängs?

bgl  
#552407 Redovisad orderbok motsvarar bara ca 6 månaders produktion, men troligen räknas inte de maskiner som är i olika stadier av tillverkning. Finns ju andra mediauppgifter om långt längre leveranstider än 6 månader!

Användarvisningsbild

Re: Ponsse rapporterar starkt 2018 - Orderböckerna sprängs?

Torbjörn Johnsen  
#552431 Ponsse anger även ett annat mått för order: "order intake" vilket jag tolkar som den totala ordervolymen man tecknat under hela året. Den siffran var 785,7 miljoner Euro 2018 (582,1 milj Euro 2017). Alltså 35% högre vilket teoretiskt sett kan ha varit en rimlig ökning om de kunnat producera för fullt.

Värt att tänka på dock är att i orderstocken ingår troligen bara nya skogsmaskiner. I den totala omsättningen igår inkomster från reservdelar och begagnathandel också och dessa kan vara betydande.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).