Skogsnyheter

Stor skillnad i bioekonomins utveckling mellan Sveriges län

1 inlägg 1095 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Stor skillnad i bioekonomins utveckling mellan Sveriges län

Fredrik Reuter  
#548536 SCB har nu utökat sin statistik och har tagit med data på hur vår bioekonomi utvecklas. Spontant och generellt kan man nog säga att bioekonomin inte utvecklas i den takt som kanske önskas, i alla fall om man gör som SCB och ställer den mot det totala förädlingsvärdet i Sverige 2016.

Bioekonomin omfattade 2016 6% av rikets totala BNP och utvecklingen sker (tyvärr) inte i samma takt som rikets BNP. Värdet på bioekonomin var enligt SCB 2015 258 miljarder SEK.

Skogen och förädlade produkter från skogen är viktig för bioekonomin och står idag för över hälften av den totala bioekonomin. Skogsbruket står här för 14% och trä och papper för 23% för att ta exempel. Jordbruket för att ta exempel utanför skogen står för 5% av den totala andelen bioekonomi.

SCB har också tagit fram data per län. Här kan man bland annat se att Stockholm och Västra Götaland har störst andel anställda inom bioekonomi men samtidigt mycket tillverkning som står utanför den samma och genom det så sjunker de i statistiken som visar hur stor andel av det totala produktionsvärdet som kommer från bioekonomin och troligtvis också, mest från skogen.

Här toppar Värmland listan med en andel på 13%. Men ser man tillbaka i statistiken så är detta tyvärr ingen toppnotering. Jämtland hade 2008 en andel på 15% men har 2016 en andel på 11%. Västerbotten och Halland hör också till de län som backar från tidigare. Sammantaget så finns det alltså förbättringspotential.

Här nedan kan du se en länslista över hur stor andel bioekonomin har av det totala produktionsvärdet i ditt län.Här kan du läsa rapporten: https://www.scb.se/contentassets/c42ded ... br1803.pdf

SVT har också en nyhet med videoinslag: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varml ... kogsravara
   TS
Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).