Skogsnyheter

Stora Enso Skoghall investerar 230 Mkr, biobränsle av slam

2 inlägg 1225 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Stora Enso Skoghall investerar 230 Mkr, biobränsle av slam

Fredrik Reuter  
#538515 Stora Enso meddelar idag att de investerar nästan en kvarts miljard i förbättrad rening av returvattnet från pappersbruket utanför Karlstad. Tre nya större bassänger ska byggas så returvattnet kan sedimenteras bättre, något som kommer göra att mindre slam följer med ut i Vänern. Samtidigt kommer det uppfångade slammet att kunna tillvaratas och användas som biobränsle.

Det ser ut att kunna bli två flugor i en smäll alltså.

För oss som är uppväxta nära ett pappersbruk och som dessutom sportfiskar så är det välkommet. Här i Säffle har det främst märkts vid bottenmete efter gös i byälven, nedanför bruket. Det brukar inte gå många minuter innan man får ta upp betet och inspektera. Har man otur så syns inte löjan på kroken, den är inlindad i ett brunt, segt slam...

SVT Värmland skriver om detta idag: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varml ... halls-bruk

Bild
   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Stora Enso Skoghall investerar 230 Mkr, biobränsle av sl

kärrabol  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#538547 Detta är redan på gång här nere i södern
Cirkulärt samarbete med Stora Enso – Gasum producerar biogas av spillvatten från Pappersbruket i Nymölla

Energiföretaget Gasum och Stora Enso har undertecknat ett avtal att om bygga en biogasanläggning vid Stora Ensos Pappersbruk i Nymölla. Anläggningen som byggs och drivs av Gasum kommer att omvandla fabrikens spillvatten till förnybar energi.
Gasum planerar att producera flytande biogas (LBG) till försäljning som bränsle för bilar, bussar, lastbilar och marin trafik. Biogasanläggningen i Nymölla inkluderar biogasproduktion, uppgradering och förvätskning. Den förväntade produktionen för anläggningen är 220 MWh per dag. Produktionen beräknas börja under 2020.
“Det gläder oss att ingå i ett projekt som kommer att förvandla avfall till förnybar energi, säger Michael Lindemann, fabrikschef på Nymölla bruk. ”Att ersätta samhällets fossilbaserade bränslen med förnybara lösningar är för Stora Enso ett viktigt steg mot att bekämpa den globala uppvärmingen. Samarbetet med Gasum är ett utmärkt exempel på de gemensamma projekt som Stora Enso deltar i för att arbeta med detta.”
“Vi är nöjda med det cirkulära ekonomisamarbetet med Stora Ensos massa- och pappersfabrik i Nymölla. Biogasanläggningen är en hållbar lösning för att ta hand om avloppsvatten. Gasum bygger aktivt ett gasekosystem för industri-, sjö-, och vägtransportsektorn i de nordiska länderna. På grund av en ökande efterfrågan på trafik med låga utsläpp, planerar vi att bygga ett betydande antal gastankstationer för den tunga fordonstrafiken i Sverige", berättar Johanna Lamminen, verkställande direktör för Gasum.
Gasums totala investering i projektet ligger runt 27 miljoner euro och för Stora Enso runt 5 miljoner euro. Gasum har tilldelats ett investeringsbidrag på 121,5 miljoner kronor (12,7 miljoner euro) av Naturvårdsverket under programmet Klimatklivet.
Stora Ensos Pappersbruk i Nymölla ligger i södra Sverige, har en årlig produktionskapacitet på 340 000 ton massa och 485 000 ton träfritt obestruket (WFU) papper för kontors bruk. Stora Ensos välkända varumärke för kontorspapper Multicopy, tillverkas i Nymölla.
Gasum är den ledande producenten av biogas i de nordiska länderna
LBG är ett förnybart och miljövänligt bränsle. Om tunga fordon använder LBG som bränsle, kan minskningen av utsläpp uppgå till så mycket som 85 %, jämfört med fossila bränslen. Flytande naturgas (LNG) och LBG erbjuder den tunga transportsektorn ett praktiskt, miljövänligare och kostnadseffektivt alternativ till traditionella fossila bränslen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).