Skogsnyheter

Klondike-vinster för skogsindustrin 2018, rekord för Södra

2 inlägg 1844 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Klondike-vinster för skogsindustrin 2018, rekord för Södra

Fredrik Reuter  
#530061 Det går nåt hejdlöst bra för Nordisk skogsindustri just nu, alla stjärnor står rätt med en gynnsam dollarkurs, sug efter produkterna och låga råvarupriser.
Södra rapporterar idag sitt tredje kvartal för 2018 och det är brutala siffror. De tjänar mer pengar under det tredje kvartalet 2018 än vad de gjorde under hela 2016 och rörelseresultatet för q3 2018 skrevs till 1.277.000.000 kr (~1,3 miljarder SEK).

Fortsätter den positiva utvecklingen resten av året kan Södra summera 2018 som ett rekordår med ett resultat på över fem miljarder kronor, det skulle i så fall motsvara nästan 100.000 kronor per ägare/medlem i Södra. Helt fantastiska siffror!

Även om sågverksdelen också börjar ge vinster nu så är det massabruken som skapar klondike-känsla - ett massabruk idag är nog så nära en sedelpress man kan komma.

Bryter man ner vinsten i Södra Cell (massabruksdelen) på virkesvolymen som blir massa så hamnar (cirka) på en nettovinst per kubikmeter på drygt 500 kr. Massabruken tjänar idag alltså mer i vinst per kubikmeter än vad de betalar för själva virket.

Det är riktigt bra jobbat och som Svensk blir man stolt över att den inhemska skogsindustrin går bra och är konkurrenskraftig på en global marknad. Samtidigt kryper tankarna fram hur sund marknaden för skogsråvaran verkligen är? Detta är ju något vi fokuserat på under 2018, bland annat i trådar som Möjligheter i den unika virkesmarknaden 2018 - MAV +600kr?, Myten om rekordhöga massavedspriser, Virkesaffär - Bästa säljtipsen vid avverkning av skog samt Virkesimporten ökar rejält, massaved från Norge 535 sek/fub.

Södra sade under seminariet på Gallringsdagarna 2018 att de strävar efter att ha ett så jämnt och stabilt massavedspris som möjligt. Anledningen är enligt Södra att om de inte chockhöjer i goda tider så slipper de chocksänka i dåliga tider. Då riskerar industrin i så fall att sänka så mycket att det inte avverkas och det är inte bra för massabruken som måste ha ett konstant flöde oavsett dollarkurs eller konjunktur.

Det kan man förstå att en industri eftersträvar men det är ju industrins synvinkel. Frågan är vad andra sidan av förhandlingsbordet säger, alltså råvaruleverantörerna i form av skogsägarna? Vill du ha större volatilitet på virkespriserna eller är det bättre att de är fasta oavsett konjunktur?

Tittar man generellt på att driva företag så är volatilitet något önskvärt, det rakt diametrala är ju egentligen otänkbart, men det kanske inte kan appliceras på skogsägarföretaget?
Vidare anser sig Södra vara marknadsledande på massavedspriset i Sverige (seminariet på Gallringsdagarna), men frågan är då om inte deras listpris ska upp en hundring redan nu. Skogsforum har indikationer på ett massavedspriser i Göteborg- och Bohuslän på 450 kr/m3fub. Det borde då vara listpriset även hos Södra, eller?

Södras pressrelease om Q3 2018: http://news.cision.com/se/sodra/r/stark ... t,c2652280
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Klondike-vinster för skogsindustrin 2018, rekord för Söd

Fredrik Reuter  
#530222 Dagens Industri har granskat två oberoende rapporter, dels från Skogsindustrierna och dels från LRF Konsult. Tesen stärks - Skogsindustrin tjänar allt mer pengar, skogsägarna allt mindre!

https://www.di.se/nyheter/skogsindustri ... re-mindre/

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).