Skogsnyheter

Vida expanderar till Svealand

5 inlägg 2231 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Vida expanderar till Svealand

Fredrik Reuter  
#526316 Sågverkskoncernen Vida har historiskt haft sitt verksamhetsområde i de södra delarna av Götaland. Men efter köpet av sågverket i Nössemark så tar de nu sikte på att köpa mer skog i Värmland och även i Norge.

Värmlandstimmer har i många år sågats av Vida, varje vecka i flera år har det gått tågset söder över med timmer som förädlas av Vida, men även andra aktörer. Men från att passivt köpt av ett mellanled tar nu Vida steget ihop med Anderssons Skog och satsar på en egen inköpsorganisation i Värmland.

Just nu söker de en förvaltare/inköpare till Värmland och sedan tidigare har de en virkesköpare för området Säffle. Anledningen är förstås att kunna köpa mer råvara, men bryter man ner det så kan det vara så att sågverket i Nössemark kan vara ett av de större skälen.

Santhe Dahl var en av talarna i seminariet på Gallringsdagarna förra veckan. Vi som var där fick en spännande föredragning om satsningarna och utfallet i Nössemarkssågen. De senaste investeringarna har gjort sågen till en av världens snabbaste kubbsågar. De sågar nu i snitt 60 stockar i minuten och eftersom det i snitt faller ut tre reglar ur varje stock så hyvlas 180 reglar i minuten. Det är inte dåligt!

95% av alla konstruktionsreglar som lämnar Nössemarkssågen går på export. Ett exempel är 3.000 kbm varje månad till en Japansk husbyggare på Filippinerna. Slutprodukten är mycket populär på grund av kvaliteten och hållfastheten. Att mycket går på export har just med detta att göra och att det är mycket kubb har att göra med att bygghandeln utomlands i högre utsträckning efterfrågar korta längder på regelvirket - det blir enklare för gör-det-självare att frakta hem helt enkelt.

Vida har alltså lyckats med att modernisera och optimera ett konkursfärdigt sågverk och gjort det till en högproducerande, trolig, vinstmaskin. Hatten av!

Vidas VD Santhe Dahl berättade också på seminariet om varför de köpte sågen i Nössemark och det var långt ifrån ett slentrianköp. En studie visar på att skogarna i norra Dalsland, Värmland och även på västsidan av Norge innehåller mycket stora arealer som är i gallringsför ålder. Det blir korta transportavstånd, bara man kommer åt köpen själv och kan styra apteringen mot kubb.

Det vi ser nu, med en utökning av köporganisationen i Andersson Skog i Värmland, kan mycket väl vara första steget.

Nössemark sågar kubb (eller klentimmer som egentligen är ett bättre ord) i dimensionerna 11 - 18 cm i 2,45 m längder.
Bild från Säffletidningen.
   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Vida expanderar till Svealand

skogsjan695xl  
#526319 Vi hugger nu mer kubb till ett förbannelse. Om det ändå vore 18cm i max vore det en sak men det går ända upp till 30cm i rot.

Avatar Fallback

Re: Vida expanderar till Svealand

Hema  
#526351 Hur blir det att skota det där? Nästan så man tycker att man borde köra på 4,95m och kapa på sågen om det är möjligt, fast det blir kanske jobbigt på andra hållet?

Avatar Fallback

Re: Vida expanderar till Svealand

Aleck  
#526355 De flesta skotarna har anpassat lastbäraren för att lägga dubbelt. De får med sig rätt mycket kubb ut på så vis, men det tar ju en bra stund att lasta.

Avatar Fallback

Re: Vida expanderar till Svealand

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#526677 Något har fram tills nu inte varit friskt i mellansveriges skogsmarknad. Fantastiskt fina ungskogar som i massor med år gått till att koka massa och dessutom till ett pris som en Smålänning skulle skratta åt. Kan Vida tjäna pengar här i Småland med den konkurrensen så måste det vara guldgruva med Värmlands virkespriser. Ovanpå detta får man en kvalitet som inte är så vanlig söderöver.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).