Skogsnyheter

Glommen och Mjøsen Skog kan gå ihop till en

1 inlägg 1033 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Glommen och Mjøsen Skog kan gå ihop till en

Fredrik Reuter  
#526104 Stora fusionsplaner är på gång i Norge då Glommen och Mjøsen Skog planerar en fusion och gå samman till en större skogsägarföreningen i Norge. Under våren 2019 ska beslut tas om en eventuell fusion, fram till dess ska parterna förutsättningslöst förhandla fram en bra lösning när två ska bli ett.

Naturligtvis siktar fusionen på så kallade synergier och stordriftsfördelar (det brukar vara stora anledningar generellt till en fusion), men också en starkare skogsägarkår som genom att bli en större grupp kan jobba mer effektivt med äganderättsfrågor och bättre avkastning.

Genomförs fusionen så blir den nya föreningens område från Dovrefjell söder om Trondheim ner till Halden och utefter hela Sverigegränsen. Där mycket av Norges skogsbruk finns alltså.

Med i kalkylen finns också utmaningarna med ändrat väderläge för skogsentreprenörer. Genom att agera på ett större område kan avverkningskapacitet flyttas mellan platser på ett helt annat sätt, något som kan skapa ett stabilt virkesflöde och jämn sysselsättning för entreprenören.

Men en fusion kan också innebära rejäla svårigheter. En sak som tas upp är det faktum att det skiljer rejält både i växtlighet och närhet till industri i ett större område, här är det viktigt att hitta en rimlig lösning som passar alla.

Om Glommen och Mjøsen Skog går ihop bildas en förening med runt 9.000 skogsägare, det kan bli intressant att se om detta också påverkar exporten av massaved till Sverige, området ligger ju i det upptagningsområde som Svensk skogsindustri använder för import av främst massaved från Norge.

Spännande är också det faktum att Norska staten ungefär samtidigt går ut med att de stöttar utvecklingen av virkesterminaler i utvalda hamnar i Norge. 64 miljoner NOK satsas för detta.

Sitter du med mer insyn i planerna? Då är du varmt välkommen att kommentera här i tråden.

Här finns mer att läsa (på Norsk):

https://landbruk24.no/glommen-og-mjosen ... andlinger/

http://www.nationen.no/leder/spennende-fusjonsforslag/
   TS
Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).