Skogsnyheter

Sveaskog höjer priserna för massaved och bioenergi

1 inlägg 2175 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Sveaskog höjer priserna för massaved och bioenergi

Fredrik Reuter  
#526090 Idag, 26 september 2018 meddelar Sveaskog att de höjer virkespriserna ut till skogsägare som väljer att sälja till Sveaskog. Massaveden höjs med mellan 20 - 40 kr per fastkubikmeter, höjningen är beroende av område och alla områden höjs förutom Värmland som redan genomfört en höjning sedan tidigare.

Listpriser är listpriser och en höjning av listpriserna är inte likamedtecken det slutgiltiga priset. Vissa har till och med liknat virkespriserna och tvåprismodellen med en prutning på en marknad i mellanöstern, fast omvänt då.
Ett exempel från i våras var att när listpriset låg på 300 kr fubben för massaved fanns förhandlingsmöjlighet ute hos virkesköpare upp till 400 kr. Frågan är om denna buffert förskjutits med i höjning, troligen har den det.

Priset för bränsleved höjs annars till 220 kr/m3fub, det motsvarar en höjning med 40 kr/m3fub.

Till sist höjer Sveaskog priset för grot - GRenarOchToppar. Priset höjs här med 10 kr per megawattimme och genom detta betalar Sveaskog 70 kr/MWh för GROT från och med 1 oktober.

Att det börjar röra sig med priserna inom bioenergin är spännande, minst sagt. Många har den gångna vintern i bakhuvudet och blir det kallt igen så kommer det flisas inte bara GROT och bränsleved utan också massaved och kanske också som under 2011 även timmer.

Detta var faktiskt en fråga som togs upp vid vårt seminarium på Gallringsdagarna förra veckan. Underförstått var frågan; är massaindustrin rädd för ytterligare en kall vinter och kamp om massaveden från värmeverken? Svaret från panelen blev Nej, det var dom inte. Efter seminariet hade jag dock en diskussion med några personer i tältet och där framkom att, ja, massaindustrin har definitivt biobränslepannorna på radarn. Blir det brist på råvara hos de stora värmeverken så kommer de formligen dammsuga marknaden efter främst massaved, och då är 400 kr fubben billigt, väldigt billigt.

Men åter till Sveaskogs höjning, via länken här nedan kan du själv gå in på ditt område och se de uppdaterade virkespriserna per sortiment.

https://www.sveaskog.se/press-och-nyhet ... itt-virke/
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).