Skogsnyheter

Kinas trävaruimport planar ut - kan få dominoeffekt?

2 inlägg 1510 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Kinas trävaruimport planar ut - kan få dominoeffekt?

Torbjörn Johnsen  
#523736 Enligt analysföretaget Woodstat verkar den kinesiska marknaden nu sakta in när det gäller import av trävaror. Hittills i år har importen minskat med tre procent jämfört med motsvarande period i fjol. Fram tills nu har Kina haft en stark ökning av trävaruimport, en tiodubbling på 10 år, och den har till allt större del kommit från Ryssland (se diagram från woodstat.se). Samtidigt som Kina har ökat importvolymen så har ryssarna också ökat sin marknadsandel av den kinesiska importen vilket har boostat den ryska skogs- och sågverksindustrin. Kanadas sågverk, som tidigare varit stora leverantörer till Kina, verkar ha fullt upp att försörja den amerikanska marknaden och även den europeiska exporten till Kina har minskat på senare tid.

Den ryska exportboomen till Kina har även gett stort avtryck hos de nordiska skogsmaskintillverkarna som idag har Ryssland som den enskilt största marknaden för sin försäljning av skördare och skotare. Samtliga tillverkare sitter idag med mer eller mindre rekordlånga leveranstider och tjocka orderböcker varav en betydande andel är maskiner som ska till Ryssland. Om nu Kina minskar sin import finns det en risk att ryska volymer av trävaror och därmed avverkning kommer att minska vilket snabbt kan slå mot de nordiska skogsmaskintillverkarna. Men innan dess får det säkert påverkan på världsmarknadens trävarupriser om inte marknadstillväxten är så bra så att andra marknader kan "suga upp" mer ryskt virke. Den som lever får se :geek:

Källa: Woodstat.com
Kinas import av trävaror, fördelning mellan olika exportländer/regioner. Källa: woodstat.com
   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Kinas trävaruimport planar ut - kan få dominoeffekt?

Hema  
#523947 Ska väl inte skriva fan på väggen, men denna veckan har börsen i världen gått rätt kasst och råvarorna sjunker.
https://www.nordnet.se/mux/web/marknaden/varlden/karta.html


Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).