Skogsnyheter

Negativ rapport från BillerudKorsnäs Q2 2018

4 inlägg 2076 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Negativ rapport från BillerudKorsnäs Q2 2018

Torbjörn Johnsen  
#518467 Bolagens finansiella rapporter för första halvåret 2018 står nu som spön i backen. Tidigare har vi skrivit om Södras och Sveaskogs rapporter och där sticker framför allt Södra ut med ett rekordstarkt resultat från främst massaproduktionen. Sveaskog gör också ett bra resultat men vittnar om att det varit svårt att få fram virkesvolymer, främst från egen skog.

Nu kom BillerudKorsnäs rapport och den var allt annat än positiv. Bolaget redovisade ett negativt resultat för andra kvartalet och ett betydligt svagare första halvår i år jämfört med i fjol. Detta trots god efterfrågan och stigande priser på bolagets produkter samt sammantaget en försäljningsökning om 5% och rekordproduktion i fyra bruk.

BillerudKorsnäs har reserverat ett stort belopp för framtida effektivisering och förbättring av arbetsmiljö vilket slår hårt just på Q2 2018 men det finns en underliggande problematik med igångkörningsproblem och enligt bolaget vedbrist och höga vedkostnader. Marknadsläget för bolagets produkter inom främst förpackningar ses som fortsatt starkt med möjlighet till prishöjningar som kompenserar för bl a ökade råvarukostnader.

BillerudKorsnäs har ju sina bruk i delar av landet som inte uppvisar de högsta virkespriserna (jämför med Södras bruk i Götaland) så man kan ju fundera lite över hur problembilden ser ut när just BillerudKorsnäs verkar vara det bolag som har svårast med virkesförsörjningen av alla svenska skogsbolag? Är det någon som har några idéer om varför det är så?

I Värmland har BillerudKorsnäs t ex ingen egen virkesköpande organisation utan har istället avtal med Storaenso om att försörjas via deras virkesanskaffning i länet (från Bergvik Skog och köp från privata skogsägare). Därutöver utgår jag från att de köper virke/sågverksflis från andra aktörer men har inger belägg för hur det ser ut, om detta sker direkt i Billerud Korsnäs regi eller om det också sköts av Storaenso? I Andra delar av verksamhetsområdet har BillerudKorsnäs egna virkesköpare.

Frågan är intressant att följa och det ska även bli intressant att se vad som händer nu när Storaenso tänker köpa tillbaka skogsmarken från Bergvik Skog Väst. Billerud Korsnäs planerar ju som tidigare annonserats att köpa tillbaka skogsresursen som numera finns i Bergvik Skog Öst vilket ju också i sin tur bör påverka bolagets ekonomiska status.
1532076036_skärmavbild_2018-07-20_kl._10.40.20.png
1532076036_skärmavbild_2018-07-20_kl._10.40.20.png (28.88 KiB) Visad 283 gånger
   TS
Användarvisningsbild

Re: Negativ rapport från BillerudKorsnäs Q2 2018

svampbob  
#518468 Kan problemen med fabriksutbyggnaden i Grums ha något med det dåliga resultatet att göra?

Avatar Fallback

Re: Negativ rapport från BillerudKorsnäs Q2 2018

wigge  
#518471 Även Stora Enso rapporterat idag, svalt mottagande av aktiemarknaden. Ned 10% i skrivande stund. Rapporterar även om vissa svårigheter med råvaruförsörjning.

Användarvisningsbild

Re: Negativ rapport från BillerudKorsnäs Q2 2018

Torbjörn Johnsen  
#518472
svampbob skrev:Kan problemen med fabriksutbyggnaden i Grums ha något med det dåliga resultatet att göra?

Ja, det är ju en bra fråga. De reserveringar som gjorts ser ju inte ut att handla om nybygget på Gruvön och frågan är väl hur/om finansieringen av nya kartongmaskinen redovisas i resultatrapporten? Hamnar det inte mestadels i balansräkningen (och så småningom bland avskrivningarna)?

   TS
Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).